0перираха успешно дете с екстремна 125-градусова сколиоза

д-р Васил ЯбланскиД-р Васил Яблански, заедно с екип от специалисти, извърши високорискова и сложна операция на 11-годишно момиче. Докторът по медицина е роден и учил в Стара Загора. Син е на екскмета на града на липите проф. Цанко Яблански, експосланик в Израел.
Детето постъпва в столичната МБАЛ „Токуда Болница София“ с гръбнак, извит на 125 градуса – тежко животозастрашаващо състояние. Специалистите предприемат сложната хирургическа интервенция, тъй като сколиозата не може да се коригира с физикални средства, гимнастика и корсетолечение.
В най-тежките случаи и при неглижиране на проблема деформацията на гръбначния стълб води до притискане на важни органи и пречи на тяхното правилно функциониране. Поради опасността да се засегне гръбначният мозък, оперативното лечение на сколиоза при децата е изключително рисково, казва д-р Васил Яблански, началник на Отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ „Токуда Болница София“.
Уникален за България апарат за невромониторинг, дарен от Международното общество за изследване на сколиозата (Scoliosis Research Society), свежда до минимум рисковете от засягане на гръбначния мозък. За седем години над 60 деца с тежка форма на сколиоза са оперирани успешно от екипа на д-р Яблански.
Малката пациентка e изписана със значително коригирана стойка и се проследява активно от ортопедите и физиотерапевтите на болницата.
Д-р Яблански е завършил медицина през 1996 г. в Медицинския факултет на Тракийския университет. Получава специалност по „Ортопедия и травматология” през 2001 г. Има тясна специализация в областта на ендопротезирането. Преминал е квалификационни курсове по първично и ревизионно ендопротезиране в Германия, Австрия, Япония, Франция, и Швеция, гръбначна хирургия в Испания, Турция, и Израел и др. Д-р Яблански е с допълнително обучение в сферата на костната и ставната хирургия в Залцбург, Австрия, както и в хирургичното отделение на университетската болница Duke в Северна Каролина, САЩ.
Притежава магистърска степен по „Обществено здраве” от Университета Hebrew в Йерусалим, Израел, както и магистърска степен по здравен мениджмънт. Работил е 8 години в отделението по „Ортопедия и травматология” на Университетската болница в Стара Загора, след това постъпва в УМБАЛ „Царица Йоанна”, София. При откриването на МБАЛ „Токуда Болница София”е поканен за началник на отделение по Ортопедия и травматология.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД