Постепенно увеличаване на здравните вноски искат от БЛС

Постепенно увеличаване на здравните вноски искат от БЛСЗа постепенно увеличаване на здравната вноска през годините от 8 на 12% настояха от Българския лекарски съюз. Мярката обаче трябва да се предприеме едва след като държавата започне да плаща в пълен размер вноските на категориите хора, които осигурява. Така ще постъпят повече пари в системата, посочи председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов.
Идеята за вдигане на здравната вноска бе подкрепена и от служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков, според когото това е един от начините да се увеличат парите за здраве.
Предложението на лекарите е парите, които се отделят за здраве от нашите заплати, в следващите години постепенно да се увеличат от 8% до 12%, посочи д-р Цветан Райчинов.
Става дума за постепенно дигане на вноската, не изведнъж и рязко. Но има две условия. Първо, държавата да стане изряден платец, т.е. да си плаща всички, които осигурява, в пълен размер да поеме вноските, и едва след това да се мисли за вдигане на вноската. И тя да се вдига с около 1% на година и през година. Докато се стигне до 12%, колкото трябва да бъде, обясни той.
От друга страна на извънредния си събор, който се проведе в края на предишната седмица, лекарите са се обединили около идеята, че бюджетът за здраве за следващата година трябва да бъде в размер на тазгодишния, като към него се добавят и средствата, с които се очаква той да бъде актуализиран през идната година.
Това, което беше тази година, плюс актуализацията около 303 млн. Точната цифра прави над 3 млрд. Като сложим в това число и Министерство на здравето стават 3,7-3,8 млрд, заяви той.
Председателят на съсловието добави, че на извънредния събор лекарите окончателно са структурирали бордове, по отделни специалности. Създадени са 43 борда, които се очаква да изработват стандарти и нива на компетентност.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД