Броят на пациентите в болниците продължава да расте

Броят на пациентите в болниците продължава да растеНай-скъпо излиза лечението в бургаската болница "Понтика". Там един пациент струва на здравната каса средно 4692 лв. Това показва анализ на НЗОК за първите девет месеца на годината. 699 лева е средната стойност, на която болниците са лекували един човек тази година. Сред тях има клиники, в които парите са 7 пъти повече. Цифрата е получена като са разделени приходите по НЗОК на броя преминали болни, уточняват от фонда. Сред другите Топ 20 болници по разход за пациент са "Сити Клиник" с 3068 лв. на човек, кардиоболницата в Русе "Медика" с 2967 лв., университетската кардиохирургична клиника "Св. Екатерина" с 2950 лв. Данните показват, че първите 11 клиники са кардиологични, съобщи Стандарт.
Сред останалите девет са многопрофилни болници като "Токуда", Лозенец и ортопедичната клиника "Бойчо Бойчев". Също така само 3 са държавни, а останлите 17 са частни.
Не е нормално най-висок да е разходът за инвазивна кардиология, при положение, че най-скъпи за лечение са пациентите, които се нуждаят от кардиохирургия, казва касата в анализа си. Цифрите недвусмислено показват, че болниците не поемат еднакви пациенти, както и че има привилегировани заболявания като заплащане от НЗОК.
Броят на пациентите в болниците продължава да расте, а лечението им става все по-скъпо, показват още анализите на здравната каса. За първите девет месеца на годината с 4% са се увеличили хоспитализациите, а цената на един случай - с 3%. Касата очаква в края на годината през болница да минат над 2 млн. души, срещу 1 967 532 за 2013. Още повече растат разходите в онкологията. Средната цена на отчетените случаи за 2014 г. е по-висока с 8% спрямо миналата. Заради ръста на хоспиталзиациите и цената им касата очаква разход от 1.6 млрд. лв. за болници в края на годината вместо планираните 1.2 млрд. лв. Благодарение на актуалзиацията с 225 млн. лв. през август и очакваните още 100 млн. лв. от новата актуалзаиция на бюджета, НЗОК смята, че ще приключи 2014 с недостиг само от 17 млн. лв.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД