Министър д-р Мирослав Ненков: Най-бедната страна в ЕС има повече разходи за лечение от Германия

д-р Мирослав НенковОчаквам с нетърпение своето уволнение. Това заяви днес министърът на здравеопазването от служебното правителство д-р Мирослав Ненков. Д-р Ненков каза, че няма представа, кой ще е неговият наследник. Имах период, в който смятах, че трябва да е бизнесмен дори, имах период, в който смятах, че трябва да е човек, който действително да управлява големи потоци пари. Но в крайна сметка той трябва да познава хубаво системата, да не е външен. Или екипа, който събере, да познава много хубаво системата. А това е проблем. Кадрите са голям проблем принципно, заяви той.
Д-р Ненков също така отбеляза, че за да се разрешат проблемите в здравеопазването е необходим диктаторски подход. Според него министърът трябва да притежава много корава воля и да има не обществена, а много сериозна политическа подкрепа. Д-р Ненков обаче коментира, че е трудно да се промени статуквото, защото върху министъра се оказва сериозен натиск и върху най-дребните неща. Той даде за пример избирането на националните консултанти, като отбеляза, че дори за тях се сблъсква със сериозен лобизъм. Заради тези национални консултанти, на мен ми скъсаха телефона, да ми звънят най-различни хора, да изискват един, друг, трети, пети да бъде и четвърти да не бъде, каза министърът.
При все, че вчера от проектозакона за актуализация на държавния бюджет стана ясно, че за МЗ са предвидени 24 млн.лв., д-р Ненков каза, че министерството се нуждае до края на годината от 46 млн. лв. Запитан дали тези пари ще стигнат до края на годината, както и 100-те млн. лв., които трябва да бъдат дадени НЗОК, той отговори: Според изчисления на Финансова дирекция в МЗ, тези приблизително 40 и няколко милиона ще са достатъчни до края на годината да може да поддържа функцията си МЗ. 100-те млн. за НЗОК, д-р Тодорова ще може да бъде много прецизна за това дали ще стигнат или не, в зависимост от темпа на харчене. Министърът добави, че темпът на харчене се увеличава и посочи като причина за това, че средствата не се разходват оптимално. По думите му, много са посоките, за да се намалят разходите в здравеопазването, но ако това се направи ще бъде нарушен нечий интерес. Било на търговци, било на пациенти, било на ръководства на болници. Много са чувствителни всички тези групи на вмешателство. Тези групи си влияят помежду си. И сега се оказва така, че една от най-бедните или най-бедната страна в ЕС има разходи за лечение на своите пациенти, такива каквито не си позволяват и германците, каза той.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД