48 са трансплантациите от началото на годината досега

48 са трансплантациите от началото на годината досегаНезависимо, че у нас има добре изградена мрежа от донорски бази в цялата страна, реално донорите идват от няколко винаги едни и същи места, което показва, че ни е необходима повече и по-добра логистика като цяло. За това алармираха хирурзи от УБ „Лозенец“ на дискусия, посветена на проблемите на донорството у нас. Болницата бе домакин на проявата, в която участваха лекари, юристи, студенти по медицина и представители на неправителствения сектор, а срещата бе организирана като част от програмата на Центъра за култура и дебат „Червената къща“ в столицата.
През последните години имаме 4 промени в законовите текстове, свързани със съгласието за донорство, има и доста големи дефицити в законодателството, посочи докторът по право Стоян Ставру. Дебатът за законодателните промени трябва да остане отворен, като в него трябва да се наблегне на няколко основни момента – да бъде ли въведен регистър за изрично съгласие и да се върви ли към създаването на програма за кръстосано донорство, подчерта д-р Ставру.
Макар и бавно чувствителността на обществото и неговата информираност стават по-изразени, вече има чуваемост и отклик у хората по въпроси, за които допреди няколко години не се е говорило изобщо, единодушни бяха медици и юристи. За да продължи този процес и да станат трайни тези обществени нагласи, е важно за донорството и трансплантациите да се говори по подходящ начин още в училище, изразиха мнение много от участващите в дебата.
48 са трансплантациите у нас от началото на тази година, съобщи изпълнителният директор на ИАТ д-р Марияна Симеонова. Ще продължат усилията на агенцията да бъде укрепена мрежата от донорски бази и да бъде облекчен труда на лекарите, ангажирани с тази дейност, посочи още тя. Предстои да бъде проведено и второто поред социологическо проучване по поръчка на агенцията, с което се цели да бъде проследена динамиката в обществените нагласи по проблемите на донорството, съобщи д-р Симеонова.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД