Старозагорка спечели очна леща от клиника "Трошев"

Старозагорка спечели очна леща от клиника "Трошев"Стотици въпроси зададоха днес жители на Стара Загора по време на информационната среща, посветена на най-разпространеното очно заболяване след 50-те години – очното перде (катаракта). Срещата на тема „Не се страхувайте от катаракта” бе организирана от старозагорската Очна клиника „Трошев” със съдействието на председателя на Областния съюз на пенсионерите Паскал Урджанов.
Вярно ли е, че телевизията провокира развитието на катаракта? Притеснително ли е, ако лекарят ви съобщи, че имате начално очно перде? Това бяха само част от въпросите, задавани към д-р Станимир Трошев от присъствалите на срещата повече от 70 души.
Катарактата, наречена още старческо перде, представлява помътняване на естествената леща на окото, което постепенно влошава зрението. Развива се с възрастта и е основна причина за слепота в света. Тя засяга хора над 55-годишна възраст, но вече се среща при все по-млади пациенти, разясни д-р Станимир Трошев. Единственият метод за лечение е операцията. Тя е бърза, безкръвна, безшевна и се извършва за 30 минути. След това пациентът напуска клиниката и се връща към обичайните си занимания.
По време на операцията хирургът премахва естествената леща и на нейно място поставя изкуствена. На срещата бяха разяснени и редица характеристики и предимства на изкуствените лещи – вътреочните импланти. Съвременните високотехнологични лещи защитават окото от вредните UV лъчи и синята светлина (излъчвана от монитори, телевизори, елуреди). Лещата едновременно осигурява кристален образ и защитава окото. Тя е способна да отстрани две заболявания едновременно – например катаракта и астигматизъм. Многофокусните лещи изцяло премахват нуждата от очила и след операцията пациентът вижда еднакво добре и наблизо, и надалеч. Това е неоценимо предимство, особено за работещи хора.
Пациенти с такива импланти, оперирани в клиниката на д-р Трошев, развълнувано споделиха, че се радват на отлично зрение, много по-добро, отколкото са имали на младини.
Операцията от катаракта се покрива изцяло Здравната каса. Единственото, което касата не поема, е цената на вътреочните импланти. По време на срещата днес, една от участничките спечели от клиниката изкуствена леща, която ще й бъде поставена по време на катарактална операция. Благотворителният жест е по повод 5-годишнината на Очна болница „Трошев”, която се чества тази година. Лещата спечели на томбола 68-годишната Иванка Атанасова от Стара Загора.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД