В България ще се строи онкоцентър за 150 млн. евро

доц. Леандър Литов Планира се в България до 7 г. да бъде построен онкоцентър, чийто ускорител ще атакува рака с протони и леки йони. Това съобщи вчера доц. Леандър Литов от СУ в музея "Земята и хората", където бе открита изложба, посветена на 60-годишнината на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН).
Проектът е на група физици и медици с ръководител доц. Литов”, четем днес в „24 часа”. Публикацията уточнява, че центърът ще може да лекува 1500 пациенти, а проектът ще струва около 150 млн. евро, които според доц. Литов могат да се осигурят от структурните фондове на ЕС.
Такива центрове имало в САЩ, Япония и само 2 работещи в Европа - в Италия и Германия. Строи се и в Австрия, ще заработи през 2016 г.
Нашият ще покрива Балканския полуостров. Курс лечение на българин в чужбина излизал 50 000 евро, у нас щял да струва 15 000 евро.
В същото време вчера в Бургас отвори врати нова онкополиклиника. Тя трябва да обслужва хиляди болни от областите Бургас и Ямбол. Около 15 000 са към момента болните от злокачествени заболявания на територията на двете общини, по около 2800 нови болни се регистрират годишно, заяви директорът на "Комплексен онкологичен център - Бургас" д-р Радостин Дечев. В общинското лечебно заведение ще се прилагат най-съвременните методи за профилактика, диагностициране и лечение на онкоболни пациенти. Важна част от него е хосписът за наблюдение и поддържащо лечение на онкоболни пациенти - услуга, която до момента липсваше.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД