От Агенцията по трансплантации искат промени в закона за донорството

От Агенцията по трансплантации искат промени в закона за донорствотоЗаконодателни промени за улеснение работата на специалистите, свързани с донорството и трансплантациите. Това поиска директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова.
Когато се установи мозъчна смърт, трябва да се организират и проведат изследвания. Оказва се обаче, че на много места няма лаборатории, някои са затворили, някои не извършват част от изследванията и координаторите по донорство трябва да търсят възможности извън съответното лечебно заведение да направят необходимото, коментира тя пред БНР.
Аз смятам, че координаторът, който е в нашата агенция, трябва да организира всичките тези дейности, защото може да изглежда елементарно, но не е. Може да отнеме два часа говорене по телефони, а пациентът в мозъчна смърт се нуждае от ежечасно преоценяване и поддръжка, защото иначе може да се загуби възможността за дарение, коментира тя.
Д-р Симеонова каза още: Също така бихме искали директорите на болниците да улеснят с по-добра организация колегите, които работят в реанимация. Те трябва да разполагат с възможности да бъдат във връзка, интернет-връзка, защото колкото по-рано, толкова по-добре.
По отношение на възможностите за трансплантация у нас пък директорката на ИАТ повдигна и въпроса за кръстосаното донорство. Според нея, законът трябва да се промени и то трябва да се разреши у нас. С всички изисквания, така че да бъде проследимо и да няма нарушения, обясни д-р Симеонова и отбеляза, че в това отношение България е улеснена от примера на други държави, в които то се прилага, тъй като ние можем да проследим пътя им и да избегнем грешките им.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД