10 български лекари обучени да се справят с ебола

проф. Камен ПлочевДесет български лекари са обучени да се справят със случаи на ебола. Всички те работят в инфекциозната клиника на Военномедицинската академия, четирима от тях са все още специализанти. Сестрите, които трябва да им помагат, са 22.
Ръководител на екипа е проф. Камен Плочев. Той е роден през 1951 г. в София и е специализирал в Германия, Белгия и Холандия. Националният консултант е експерт по инфекциозни болести, СПИН и проблемите на имунитета.
Това са подготвените медици, които ще поемат евентуалните заразени, обясни бившият началник на ВМА ген. Стоян Тонев, сега избран за депутат от ГЕРБ. По думите му в двете лаборатории към клиниката може да се постави точна диагноза, но тя трябва да бъде потвърдена в сертифициран център във Великобритания или Германия.
Военномедицинска академия разполага с отделение, което отговаря на всички световни изисквания за лечение на опасни зарази без риск за персонала.
Третият етаж на клиниката по инфекциозни болести има боксове с отрицателно налягане, така че всички бактерии да бъдат изсмуквани. В същото време лекарите и сестрите разполагат с костюми с положително налягане, което означава, че са абсолютно защитени дори и когато ги събличат. Един брой от тази екипировка струва 3000 лева. В клиниката се влиза през шлюзова камера, датчици следят за опасни агенти. Въздухът се пречиства по специален начен с ултравиолетови лампи, а водата не се влива в общата канализация. На всеки етаж има по една стая, в която от командни табла дежурният персонал може да управлява денонощно всички системи в сградата.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД