Уролози искат включване на роботозирани операции в списъка на НЗОК

Уролози искат включване на роботозирани операции в списъка на НЗОКРоботизираните операции в урологията и общата хирургия трябва да бъдат включени в списъка на дейностите, за които НЗОК заплаща, тъй като тази хирургия категорично е доказала своите медицински и икономически предимства. За това призоваха проф. Григор Горчев, проф. Славчо Томов и проф. Тома Пожарлиев на пресконференция по повод провелия се в столицата Трети международен конгрес по роботизирана хирургия на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа под патронажа на МУ-Плевен.
При сега действащия НРД касата поема стойността на 100 роботизирани онкогинекологични интервенции, основно при рак на шийката на матката. Това е крайно недостатъчно, но все пак показва, че е поставено начало.
За съжаление, мъжете си остават пренебрегнати - от колегите уролози зная, че тяхното дружество е изпратило искане до касата за включването на 50 интервенции за рак на простатата, но отговор от институцията няма. Ние също поискахме увеличение поне с 30% на заплащаните онкогинекологични операции, но НЗОК също не ни отговори“, посочи проф. Григор Горчев, който въведе роботизираната хирургия у нас през 2008 г.
Неговите думи подкрепи и проф. Тома Пожарлиев, който изрази притеснение от факта, че изоставането на страната ни се отразява негативно върху образованието и квалификацията на младите лекари, които биха искали да работят у нас. Според проф. Пожарлиев не може повече да се отлага въвеждането на тези интервенции в урологията, общата хирургия, сърдечната хирургия, а в перспектива - и в други клинични области, в това число и в детската хирургия. Трябва да си даваме сметка, че роботизираната хирургия и 3D техниката са бъдещето, тези операции са абсолютно щадящи и много ефективни, следователно е непростимо да продължаваме да изоставаме толкова сериозно, коментира още той.
Когато през 2008 г. у нас стартира проектът за роботизирана хирургия, България бе лидер в Югоизточна Европа с една роботизирана система. Днес, 6 години по-късно у нас работят 3 системи – 2 в Плевен и 1 в София. В същото време, през 2008 г. Румъния разполагаше също с 1 робот, а Гърция, Турция и Кипър нямаха изобщо такива системи.
В момента, по думите на проф. Горчев, в Румъния роботизираните системи са 8, в Гърция - 14, в Турция – 16.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД