Учени изградиха родословното дърво на СПИН

Учени изградиха родословното дърво на СПИНМеждународен екип от учени проследи началото на епидемията от СПИН до Киншаса през 20-те години на миналия век, съобщи Би Би Си.
Градът в сегашна Демократична република Конго, наричан до 1966 г. Леополдвил, е предлагал отлични условия за разпространяването на вируса ХИВ - растящо население, проституция, лоша хигиена в болниците и кръстосване на търговски пътища, пише БТА.
Под колониалното управление на Белгия градът е бил жп център, през него са преминавали един милион души годишно и са разнесли вируса до съседните райони. Това е станало сравнително бавно - за около 30 години. Болестта е останала в Конго, докато през 60-те години е започнала да се разпространява към САЩ и останалата част от света.
Тъй като ХИВ съществува скрито, докато не причини СПИН, вирусът е открит чак през 1983 г.. Дотогава хиляди хора са станали негова жертва.
Учени от Оксфордския университет и университета на Льовен в Белгия възпроизведоха "родословното дърво" на вируса ХИВ, за да открият най-старите му предшественици и откъде са дошли въз основата на анализ на неговите мутации.
Отпечатъците от историята се виждат в днешните геноми, тя оставя следи , които не могат да бъдат изтрити, каза проф. Оливър Пабъс от екипа. На базата на маркерите за мутации учените възпроизвеждат родословното дърво и стигат до корените. ХИВ е мутирала версия на вирус, характерен за шимпанзетата. Вероятно той е прескочил върху хората от контакт със заразена кръв при допир с месо. Това е станало многократно.
Учените се съсредоточават върху групата М на ХИВ-1. Тя е по-опустошаваща от останалите и засяга повечето от заразените сега 35 милиона души.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД