Софиянка роди първото българско Хайфу бебе

sany2209 baby 1133-годишна столичанка стана майка след безкръвно лечение от миома в Хайфу-центъра в Плевен, съобщиха от болница "Св. Марина", където е родила жената.
Това е първото българско бебе, родено след прилагане на HIFU-технологията в единствения в Източна Европа център в Плевен - безоперативно лечение на миоми чрез високоинтензивен ултразвук, предаде БТА.
Новородената Мария тежи 3080 грама, "висока" е 51 см и е първо дете на сем. Алипиеви от София. Майката е потърсила помощ от специалистите от Хайфу-центъра в Плевен през март м.г.
Тя е имала миома и спонтанен аборт през 2011 г.
По думите на Рената Карааргирова - директор „Международно сътрудничество” в болница „Света Марина”, пациентката е изживяла психическа травма и е изпитвала страх от операция. След като научила за безкръвното лечение на миомна болест с HIFU-процедури, което се прилага от декември 2012 г., решила да се подложи на манипулацията, която е преминала без разрези, без опасност от кръвозагуба и без пълна упойка.
Терапията е била през март м.г. и 9 месеца по-късно жената е забременяла. Бременността протича нормално и така 33-годишната софиянка става първата българка, родила след лечение на миомна болест със съвременния метод.
"До дни се очаква да роди втора жена", каза още Карааргирова.
По данни на Световната здравна организация от миомна болест в света са засегнати между 20 и 50 на сто от жените, в България близо 30 на сто в репродуктивна възраст - около 500 000 българки - страдат от тази болест, а във възраст над 50 г. са засегнати три от всеки пет жени.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД