СЗО: Ебола ще убива хиляди седмично

СЗО: Ебола ще убива хиляди седмичноНад 20 000 души ще бъдат заразени с Ебола до ноември, ако не бъде направено нищо за засилване на мерките за контрол върху епидемията в Западна Африка.
Това предупреди Световната здравна организация в проучване, публикувано в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъф медисин", съобщиха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.
Прогнозираният брой на заразените е трикратно по-голям от настоящия - близо 5800 души, разболели се от Ебола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.
Според най-новите данни на СЗО, публикувани вчера, над 2800 души са починали от Ебола в Западна Африка от началото на годината.
"Ако предположим, че не бъде направена никаква промяна в мерките, в началото на ноември ще има 9939 случая на заразяване в Либерия, 5925 в Гвинея и 5063 в Сиера Леоне", предупреди Световната здравна организация, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Без драстично подобрение на мерките в следващите месеци ще има хиляди смъртни случаи всяка седмица.
Смъртността на заразените хора е 70.8%. Ако нищо не се направи, болестта може да остане в засегнатите райони години наред и да се превърне в ендемична.
Епидемията е най-тежката в историята на тази хеморагична треска, регистрирана през 1976 г., е твърде сходна с други епидемии, засегнали други африкански страни през последните години, като Конго и Судан.
Властите на Сиера Леоне съобщиха, че по време на тридневната забрана, наложена на 6-милионното население на страната, да не излиза, са регистрирани 130 нови случая на зараза, посочва Ройтерс.
Забраната изтече в неделя и беше най-крайната мярка на властите да спрат разпространението на болестта.
От агенцията на ООН обясниха, че лекарствата и ваксините за Ебола на експериментален етап няма да са на разположение в достатъчни количества още няколко месеца.
По изчисления на ООН са нужни близо 1 милиард долара през идните шест месеца за финансиране на медицинска, икономическа и продоволствена помощ в горещите точки на ебола в Западна Африка.
Канадската фармацевтична компания "Текмира Фармасютикълс" съобщи, че американските и канадските здравни регулатори са разрешили използването на произведеното от нея лекарство за Ебола при пациенти, които са инфектирани или се предполага, че са инфектирани от смъртоносния вирус, предаде Ройтерс.
Базираната във Ванкувър компания съобщи, че TKM-Ebola е било прилагано на пациенти по спешност и вливанията са били понесени добре от тях.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД