Кръв трябва за 12-годишната Симона, пострадала от волтова дъга, заради странна тийн мода

СимонаКръв трябва за 12-годишната Симона, пострадала от волтова дъга, заради странна тийн модаНовата учебна година в Нова Загора започва с апел за набиране на кръводарители, за да бъде спасен животът на Симона Пенева. Детето е пострадало при тежък инцидент на жп гарата в града и е с 60% изгаряния по тялото - съобщават от СОУ "Христо Ботев", където учи детето. Учители и родители започнаха акция за набиране на доброволни кръводарители. За спасението на детето са нужни кръвопреливания, в големи количества, съобщава "Труд".
Инцидентът станал на 5 септември, но за него нямаше информация от полицията и други ведомства. Група деца отишли на жп гарата специално, за да си правят снимки - разказват учители. Симона се е качила на цистерна с гориво, за да й бъде направена снимка на високо. Образувала се волтова дъга.
"Силно сме разстроени от случилото се с това прекрасно, усмихнато и толкова лъчезарно дете" - казва зам.-директорката Ваня Хазаросова. При инцидента е можело да пострада още едно дете от групата. То също се опитало да се качи върху цистерната, но не успяло, защото било по-дребничко, и в последния момент се отказало.
Не е ясно как децата са успели да навлязат в опасната за живота им територия между жп релсите и защо не са били забелязани от охраната на гарата. "По-късно наши ученици ни обясниха, че новата мода сред тийнейджърите била да си правят снимки точно на жп гарите. Аз не зная дали е така, но това са обясненията на децата" - каза пом.-директорката Хазаросова.
По разкази на ученици пред "Труд", модата на опасната игра тръгнала преди месеци от по-големите градове, придобила популярност заради адреналина, който се отключвал, и се разпространила за изключително кратко време чрез социалните мрежи. В интернет децата публикували снимки или видеоклипове, направени между релсите. Имало ужасяващи видеоклипаве на деца, застанали между релсите, на фона на идващия зад тях влак.
Симона е настанена в специализирана клиника по изгарянията в Пловдив, където се борят за живота й. Веднага след случая училището публикува молбата си за помощ, отзовали се много родители, някои дори дарили средства. Засега обаче за спасението на детето не са нужни пари, а кръводарители. В акцията за набиране на доброволци се включили общината и БЧК.
"На 11 септември над 50 души от Нова Загора заминаха за клиниката в Пловдив и дариха кръв. Отзоваха се колеги на родителите, учители и непознати, състрадателни хора" - разказаха от училището. Самите ученици търсели доброволци. Заминаването на единия автобус успяла да организира деветокласничката от СОУ "Христо Ботев" Иванеса Петрова, активист на Младежкия червен кръст.
За съжаление, от болницата съобщили, че дарената преди по-малко от седмица кръв ще стигне за пострадалото момиче само за десетина дни. "Много новозагорци имаха огромно желание, но не можаха да заминат за Пловдив, защото или не ги пуснаха от работа, или не успяха да си вземат отпуск като останалите" - казват от учебното заведение. Затова следващата акция за кръводаряване ще е в Нова Загора. Екип от Кръвния център в Пловдив ще пристигне на място на 16 септември, вторник, от 9 часа в общинската МБАЛ "Св. Петка Българска".
От БЧК приканиха отново всички съпричастни да помогнат, като им напомниха, че трябва да са клинично здрави и да са навърили 18 години. Вече имало обаждания на доброволци от други населени места, които ще пристигнат, за да дарят кръв - казва Атанас Бинев от БЧК.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД