285 млн. по света живеят със слепота или слабо зрение

285 млн. по света живеят със слепота или слабо зрениеПо случай световния ден на зрението, който ще се проведе на 9 октомври, Фондация „Съпричастен кръст” организира безплатни профилактични прегледи на очите. Това съобщиха от фондацията. От там отбелязват, че по данни на Световната здравна организация се увеличава и слепотата, причинена от хронични заболявания. Над седем милиона души ослепяват всяка година, но до 80% от случаите на слепота могат да бъдат избегнати, ако са резултат от лечими очни заболявания.
Приблизително 285 милиона души по света живеят със слабо зрение и слепота. От тях 39 милиона души са слепи. 246 милиона имат умерено или тежко увреждане на зрението. Около 19 милиона деца са с увредено зрение, а около 65% от всички хора, които са с увредено зрение са на възраст 50 и повече години. Увеличаването на възрастното население в много страни означава, че повече хора ще бъдат изложени на риск от свързани с възрастта увреждане на зрението
От Фондацията отбелязват, че около 90 процента от слепите живеят в страни с ниска доходност, където възрастните хора, особено по-възрастните жени, срещат трудности при получаване на необходимите грижи за здравето на очите. Въпреки това, много от възрастовите увреждания на зрението, водещи до слепота, като катаракта, глаукома и рефрактивни аномалии, могат да се излекуват лесно и евтино. Навременната намеса често забавя или намалява тяхното въздействие върху зрението, се казва в съобщението.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД