Увеличиха парите на болниците за септември

Кирил АнаниевЗа месец септември болниците ще получат 120 млн. лв. Това каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев. Той уточни, че за август техния бюджет е бил 104 млн. лв. Ананиев отбеляза, че разпределението на парите от актуализацията на бюджета на касата е ясно – 200 млн. лв. са за болниците, а 25 млн. лв. са за онкологично лечение. За септември ще има пари за надлимитна дейност. За октомври и ноември няма да има при това положение, но всичко това е свързвано с оценката на очакваното изпълнение до края на годината, каза още надзорникът.
Запитан дали тенденцията за покачване на хоспитализациите през последните месеци ще повлияе на плащанията на надлимитната дейност за септември Ананиев отговори, че контрольорите от РЗОК ще окажат влияние върху този процес. Действително имаме информация, че хора, които нямат нужда от лечение или пък се страхуват, че в бъдеще няма да има пари за лечение, постъпват в момента.
Мога да успокоя хората, че ние няма да спрем финансирането от страна на НЗОК до края на годината, каза той.
Ананиев също така заяви, че на днешното заседание на надзора е взето решение парите от резерва на касата да отиде за лекарства за домашно лечение. Той отбеляза, че в него в момента има 56,7 млн. лв. Те обаче ще бъдат разпределени едва след като бъдат изчерпани средствата от бюджета на НЗОК за лекарства. По думите му останалите пари по това перо са 145 млн. лв., а месечният разход е около 50 млн. лв. „Според мен за два месеца поне ще има пари за лекарства за домашно лечение”, каза още Ананиев.
По отношение на преизпълнението на здравните вноски Ананиев обяви, че на този етап то е от 55 млн. лв. По данни на НАП в края на годината то ще достигне 70 млн. лв.
Ананиев добави, че от тук нататък на всеки надзорен съвет ще се гледа очакваното изпълнение на бюджета и ще се направи анализ на причините, довели до сегашното му положение. От думите му стана, че едва след това ще се вземе решение дали да се иска нова актуализация. Очаква се анализът да бъде готов още през този месец. Ананиев обясни, че до сумата от 117 млн. лв., за която излезе информация, че ще бъде поискана допълнително от НЗОК, се е стигнало след отчитане на тенденции от миналата година и началото на тази.Той каза, че след като се направи въпросният анализ, е възможно тази цифра да бъде намалена.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД