Продължава лятната антиспин кампания

Продължава лятната антиспин кампанияАнтиспин инициативата на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” продължава. От началото на кампанията на 4 август броят на преминалите безплатен тест и консултация и узнали своя ХИВ статус са общо 3 324 лица в цялата страна, съобщиха от здравното министерство.
Най-много желаещи да се тестват за ХИВ има в областите Варна (754 души), Бургас (297 души), Стара Загора (213 души), Русе (192 души), София (178 души), Благоевград (158 души) и Кърджали (157 души). В останалите региони броят на изследваните за ХИВ лица е под 150 души. Любопитен факт е, че най-младият изследвал се е на 17 години, а най-възрастният е на 64 годишни.
Цялата информация за антиспин кампанията е вече и на уеб карта, която узказва къде и кога можем да се консултираме и изследваме за ХИВ/СПИН в рамките на лятната здравна инициатива. Уеб картата е публикувана на уебсайта www.aidsprogram.bg и показва къде се намират мобилните медицински кабинети в различните области на страната, както и това кога можем да се изследваме и консултираме напълно безплатно и анонимно в тях.
Картата е интерактивна, лесна за използване, като организаторите на кампанията се надяват тя да улесни значително желаещите да се изследват, като същевременно информира и привлече нови желаещи.
Лятната антиспин кампания се провежда за 11-та поредна година и обединява усилията на 50 неправителствени организации, които изпълняват дейности по превенция на ХИВ сред групи в риск със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, медицински екипи в 17 мобилни кабинети, 19-те Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), 28-те Регионални здравни инспекции (РЗИ), големите и някои по-малки общини.
Над 30 000 души са се изследвали досега в подобни летни кампании, сочат данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Инициативите за тестване за ХИВ по оживени места в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.
Преди началото на лятната кампания са осигурени бързи тестове за ХИВ диагностика и презервативи. Кампанията продължава до 20 септември под надслов „Животът е безценен! – превенция на ХИВ/СПИН и подкрепа за хората, живеещи с ХИВ”.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД