117 млн.лв. били необходими на болниците

117 млн.лв. били необходими на болницитеОще 117 млн. лв. са необходими, за да се покрие дефицита в бюджета на НЗОК за болнична помощ. Това каза представителят на синдикатите в Надзорния съвет на здравната каса Тома Томов. Той коментира, че са необходими спешни законодателни промени, за да се избегнат за в бъдеще такива проблеми с финансирането. Според него е необоримо да се подобри качеството и контрола на касата, защото когато има занижен контрол, започват да се случват нередности.
От гледна точка на лекарствената терапия, НЗОК трябва да започне да играе роля в определянето на медикаментите, които следва да бъдат реимбурсирани. Може би трябва да се промени начина, по който се реимбурсират тези медикаменти, от гледна точка на това, че в момента касата преговаря примерно с фармацевтичните компании за отстъпки, но тя не може да им каже нито какви количества ще се купуват до края на годината, а в същия момент тези фармацевтични компании са оставени да се явяват на обществени поръчки във всяка болница поотделно, каза още той.
Другият представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов пък отбеляза, че днес ще има заседание, на което ще се вземе решение как да се разпределят парите от актуализацията на бюджета на касата. Той заяви, че средствата ще бъдат разпределени равностойно между болниците, според дейността, която извършват.
Д-р Кокалов каза, че парите няма да стигнат, тъй като на касата са нужни 330 млн. лв., а не 225 млн. лв., колкото бяха гласувани в парламента. Той добави, че ако не се намерят допълнителни средства дейности от последните два месеца на 2014 г. ще трябва да се плащат от бюджета за следващата година. Ето защо според него е необходима нова актуализация от 120 млн. лв.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД