Единствени извън столицата извършваме лечение на сърдечни аритмии с аблация

Каза за "Здравна поща", д-р Борислав БОРИСОВ, началник на кардиологичното отделение в МБАЛ "Св. Иван Рилски-Парк" Стара Загора

д-р Борислав БОРИСОВ- Д-р Борисов, какво показва статистиката на отделението по кардиология за 4-те месеца след неговото откриване през април?

- От 9 април досега през Отделението по кардиология са преминали над 800 пациенти. От тях 72-ма са били с инфаркти. Част от пациентите са постъпили за планово лечение, друга са преминали през спешното звено на болницата.То е денонощно и осигурява всичко необходимо за обслужване на спешните случаи - разполага със съвременна апаратура и екип, който работи на място.

В сърдечния стационар лекарският персонал също е денонощен

Пациенти с гръдни болки, с неуточнени припадъци, с оплаквания от задух, с някакви ритмични нарушения на сърдечната дейност могат да се обръщат за помощ към нашето спешно ниво. Освен това те могат да повикат наш лекар за домашна визита, както и да извикат при нужда линейка на телефон 042/987779. Ако проблемът, заради който е била извикана линейката, изисква болнично лечение, транспортът до болницата не се заплаща. Знаете колко е важна бързата и адекватна реакция на лекарите при инфаркти и други тежки случаи със заболявания на сърцето. Благодарение на помощта на нашите лекари и на факта, че те разполагат с много добра апаратура за бърза диагностика и лечение, в "Св. Иван Рилски" досега са спасени много човешки животи. Много хора все още не знаят, че при сърдечни проблеми, нуждаещи се от спешно лечение, не е необходимо да минават през други спешни кабинети в града, за да дойдат при нас. Екипите ни са на денонощно разположение. Болничното лечение, ако се наложи такова, се покрива от здравната каса. Много рядко се налага пациенти да заплащат скъпоструващи устройства за сърцето.

- Какъв е спектърът от сърдечни заболявания, които се лекуват при вас?

- Лекуваме целия спектър на сърдечни заболявания - на сърдечните съдове, проблеми със съдовете на крайниците, съдовете, които кръвоснабдяват мозъка, ритъмни нарушения. МБАЛ "Св. Иван Рилски" е единствената извънстолична болница, в която се извършва електрофизиология, даваща възможност за дефинитивно лечение на сърдечни аритмии с аблация. Извършваме и имплантация на устройства, контролиращи сърдечния ритъм - пейсмейкъри, устройства, лекуващи фатални сърдечни аритмии и устройства, засилващи сърдечната функция при сърдечна недостатъчност.

- Казахте, че апаратурата, с която работите е на най-високо съвременно ниво. Бихте ли изредили някои от уредите.

- Разполагаме с 3-измерен кардиоехограф, със система за ренална денервация за лечение на високо кръвно налягане, което не се контролира добре с медикаменти и с друга апаратура, която почти няма аналог в България. В отделението работят 6 лекари-специалисти, 25 медицински сестри и 6 санитари.

- Д-р Борисов, твърди се, че България е на първо място в Европа по брой на инфарктите. При какви ситуации на неразположение бихте посъветвали хората незабавно да търсят лекарска помощ, защото има опасност от сериозни сърдечни проблеми?

- Аз не съм съгласен, че в България инфарктите се увеличават и че сме на първо място в Европа по техния брой. Статистиката на Европейското дружество по кардиология показва, че Русия и Украйна например са пред нас. За съжаление и ние сме сред първенците. Освен това в последните години и у нас се наблюдава намаление на смъртността от инфаркти заради все по-широките възможности за интервенционално лечение на болните, които се извършва в няколко големи градове в страната.
Бих посъветвал хората при болка в гърдите, съчетана със сърцебиене, гадене, изпотяване да потърсят незабавно спешна помощ, защото при такива симптоми вероятността за инфаркт, нараства многократно. Сред рисковите групи попадат страдащите от високо кръвно налягане, пушачите, болните от захарен диабет, тези с висок холестерол, а също и близките на прекарали инфаркт на миокарда.  
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД