Бяла върба срещу висока температура

Бяла върбаБялата върба, както всички други видове върби, е естествен източник на салицин, който е предшественик на аспирина и от векове се използва по цял свят като аналгетик. Макар че всички части от растението съдържат веществото салицин, най-богата засега остава узрялата кора на бялата върба, независимо дали е изсушена или прясна, според проведените проучвания от множество лекари по нетрадиционна медицина.
Подобно на всички растения, произвеждащи активното вещество салицин, така и бялата върба е много ефективна при лечението на възпалителни заболявания с висока телесна температура – фебрилитет, най-вероятно поради способността на салицин да потиска действието на простагландините, които по своята същност са хормоноподобни вещества, произвеждани от тялото при възпалителни реакции и кризи в организма.
Освен салицин, в бялата върба и по-специално в нейната кора се съдържат и други активни вещества, прекурсори, които след метаболитна преработка в организма водят до образуването на салицилова киселина.
По тази причина кората на бялата върба при перорален прием има по-бавно настъпващ ефект, но значително по-дълготраен, отколкото синтетично произведения аспирин.
Кората на бялата върба се приема през устата при някои специфични показания. Такива например са подагра, мускулни натоварвания, менструални спазми, главоболие, температура, болка и възпаление от артрит.
За външно приложение бялата върба е показана при разраняване на кожата и по-тежки изгаряния, включително повърхностна болка при артритна криза.
Бялата върба и по-специално нейната кора може да бъдат набавени под формата на изсушени натрошени частици, под формата на тинктура, чай или капсули. Според специалистите по билково лечение в домашни условия е напълно възможно да се приготви отвара от бяла върба, което обещава 100% прием на активната съставка, отколкото при готово закупени фармацевтични продукти. Техните съвети към пациентите са кората от бяла върба да се накисне за осем часа в чаша вряла вода. Необходимото количество субстрат е между 1 и 2 чаени лъжички изсушена и стрита на прах кора от билката. Съветите на специалистите са да се приема отварата три пъти дневно. Според тях отварат има много силно горчив вкус, което според терапевтите може да се неутрализира с добавяне на билков чай или смесване на мед и лимон към чая от кора на бяла върба.
Специалистите по билково лечение предупреждават, че деца под 16-годишна възраст не бива да приемат аспирин или салицилова киселина, както и всякакви салицилати, поради повишен риск от развитие на синдром на Рей, което на практика се явява потенциално застражаващо състояние за здравето и живота на детето. Също така билката и други билки от същия характер, включително синтетичен таблетков аспирин са противопоказани на пациенти със стомашна или дуоденална язва, поради висок риск от усложнение, кървене и болки.
При консумация на чай от кора на бяла върба може да се срещнат някои странични реакции – дразнене в стомаха, гадене, повръщане, шум в ушите и световъртеж. При тяхното наличие е редно дозата за съставяне на чая от кора на бяла върба да се намали, а при персистиране на оплакванията да се извърши консултация с лекар или специалист по билково лечение.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД