БЛС: Касата притиска болниците

д-р ЛенковНЗОК притиска болниците в опит да вземе част от парите, предназначени чрез актуализацията на бюджета за болнична помощ, за да ги даде за лекарства за домашно лечение. Това каза по БНТ главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков. Той напомни, че от 225-те млн., лечебните заведения за болнична помощ получиха от държавата 200 млн. лв. В същото време народните представители не одобриха предложението на НЗОК за актуализация на бюджета на касата с 328 млн. лв. Така в момента в здравната каса има дупка от 100 милиона лева за лекарства за хронично болни, отбеляза д-р Ленков.
Представителят на пациентите в надзорния съвет на НЗОК Иван Димитров каза, че нещата не стоят точно така. Според него, парите от актуализацията, предназначи за заплащане на болничната дейност отиват за това и лечебните заведения трябва да са спокойни, че ще ги вземат.

Той отбеляза, че въпросните 200 млн. лв. са целеви пари и няма как да се случи така, че да отидат за лекарства. „За съжаление в надзора виждаме и феномени. Болница, която единия месец има 12% надлимитна дейност, на следващия месец има 121% надлимитна дейност. Съвсем нормално е тогава Надзорният съвет да каже: Нека да се проверят тези болни, в които има изведнъж много рязко увеличение”, заяви той.
В отговор д-р Ленков напомни, че според разпоредите на НЗОК тя има право тогава, когато се налага, да си прехвърля парите от едно перо в друг. Той също така каза, че касата е разплащателен орган и щом една надлимитна дейност е извършена, след като е направена проверка и всичко е законно, то тя трябва да се плати. По думите му не е редно НЗОК да бави с месеци плащанията за тази дейност, защото това поставя болниците в изключително тежко финансово положение. Той отбеляза, че задълженията на лечебните заведения към доставчиците наближава 500 млн. лв., като 140 млн. лв. са просрочени.
Д-р Валентина Григорова директор на Първа АГ болница „Св. София” коментира, че НЗОК не разполага с достатъчно пари, за да заплати цялата дейност, извършена от лечебните заведения. Ето защо касата търси начини, чрез извършваните от нея проверки, да не плати част от парите, каза тя. За пример тя даде санкциониране в случаи, когато в историята на заболяването фишовете не са залепени, а само приложени. Д-р Григорова добави, че наложените лимити унищожават болниците и допринасят за нарастване на техните задължения. „Не може да има делегиран бюджет, защото никой не може да каже колко жени ще родят или колко пациенти ще се разболеят”, заяви тя.
Според д-р Ленков, има опасност санкциите, които НЗОК налага на лечебните заведения, след провежданите проверки, да задушат малките общински болници.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД