МЗ обмисля стационар към всички спешни центрове

МЗ обмисля стационар към всички спешни центровеОбмисляме да направим стационар към всички спешни центрове в 198-те филиала в общините. Това ще е моделът за малкия град, защото в София, Бургас, Пловдив има много болници и линейката има къде да закара пациента. В малкия обаче лекият случай, който няма нужда от болница, ще се кара там. Това не е свързано със законова промяна на статута на спешния център. В него ще се правят амбулаторни прегледи, както и транспортиране до болница, ако се налага. Пациентите, които сега търсят помощ в общинските болници, са такъв тип, те могат да пролежат обаче два дни на леглата в спешния център и да се приберат в къщи. Това казва служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков. Всичко това ще бъде оформено в документ, с който ще се искат средства от ЕС, става ясно от думите му.
Екипът на МЗ ще се опита да прокара и поддържането на санитарна авиация, казва още министър Ненков. Сега много ни помага военното министерство, от време на време се ползва и някой частен самолет, но нямаме специална структура за това. Идеята е да имаме хеликоптер или самолет, но това е проект. Смятам, че за някои райони на страната може би този транспорт ще е доста по-ефективен - малко по-скъп, но по-сигурен за пациентите, коментира той.
По думите му, с въпросния документ са свързани 83 млн. евро. Те бяха повече, но ги намалиха, защото видяха, че нищо не се случва. Когато бяхме тук с ген. Петров предния път, ставаше дума за 300 млн. евро. Тогава изобщо нямаше здравна стратегия, ние се спряхме на вариант Световната банка да я напише, но следващото ръководство промени този план, казва служебният министър. Освен за спешна помощ, тези средства ще се разпределят и за легла за долекуване, уточнява той.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД