Само при 1% от болните деменция се развива преди 50-60 годишна възраст

Разговаряме с доц. д-р Петя Минева, дм, специалист по неврология, клинична невропсихология, медицина на съня и ултразвукова диагностика на мозъка

доц. д-р Петя Минева- Д-р Минева, защо проблемът „деменция“ винаги е актуален и плаши? Има ли днес начин за ранна диагностика и осигуряване на по-дълго качество на живот за болния?
- Това е заболяване на зрялата и напредналата възраст - след 50-60 години. Само около 1% от заболелите, при които има наследственост, заболяването се развива по-рано. Във възрастовия диапазон 65-74 години честотата на болестта е около 5%-8% и нараства над 3 пъти след 75 години. Известно е, че с подобреното качество на живот и достъп до лечение, продължителността на живота се увеличи. Застаряването на населението изисква нови акценти - удължаване на пенсионната възраст и запазване работоспособността и интелектуалната активност на възрастното население, за да може то да създава обществено полезни продукти. Затова се полагат усилия за разработване на скринингови тестове за ранно откриване на нарушенията в паметта и вниманието на възрастните хора. Има медикаменти, които забавят хода на заболяването, подобряват се грижите и качеството на живот на болните с деменция. Използват се медикаментозни и други средства за удължаване на нормалната мозъчна активност до дълбока старост.

- Какво представлява заболяването?
- Деменцията е тежко, неврологично заболяване, дължащо се на увреждане на мозъчни структури, свързани с формирането на паметта и интелекта. С този термин най-често се описва отслабването на паметта и вниманието, с което се нарушава ежедневната дейност на заболелите.
Нормалното остаряване на човека е свързано с нарушения в паметта, които се проявяват предимно с намалена способност за назоваване, припомняне на информация и по-бавно заучаване на нова. Не се смущава обаче, нормалното функциониране в ежедневието, не се разрушават социалните контакти.
При деменцията най-често първата проява е отслабването на паметта. Постепенно бавно и незабележимо се добавят невъзможност за извършване на някои елементарни ежедневни дейности, като поддържане на лична хигиена, ползване на домакински уреди и приготвяне на храна, шофиране, пазарене, ползване на телефон, обществен транспорт, невъзможност за справяне с личните финанси. Интересите се стесняват, постепенно се скъсват социалните контакти. Болните не разпознават дори най-близките от семейния кръг, стават неспокойни, тревожни, а понякога - агресивни. Честа проява е нарушената ориентация. Болните са объркани и не разпознават ежедневно използвани маршрути. В напредналите етапи на заболяването болните са изцяло зависими от чужда помощ и грижи.

- Известни ли са всички причини за заболяването?
- През последните 20 години знанията за деменциите се увеличиха значително. Все още не са ни ясни точните механизми за възникването им, но са ни известни над 70-80 причини, някои от които - лечими. Имаме знания за рисковите фактори за по-ранната поява на деменция, което е важно, за да отложим нейното начало. Най-важните рискови фактори, както за мозъчните инсулти, така и за деменцията, са артериалната хипертония, захарният диабет, атеросклерозата на мозъчните артерии, дислипидемията, стресът, особено хроничният, депресията, нарушенията в съня, включително обструктивната сънна апнея, обездвижването, наднорменото тегло, тютюнопушенето и др.
Срещата на всеки пациент, който има съмнения за проблеми с паметта с невролог, притежаващ квалификация клинична невропсихология, би била полезна първа стъпка за изясняване, дали наистина има реален проблем с паметта и интелекта. Това би позволило започване на ранно лечение със съвременни ефективни медикаменти, които забавят хода на болестта и се заплащат от НЗОК. Заедно с това, могат да се прилагат и немедикаментозни подходи за запазване и удължаване на интелектуалната активност на личността.
Както полагаме грижи, за да изглеждаме външно по-млади и красиви, още повече е необходимо да съхраним здрав мозъка си и да бъдем интелектуално и професионално активни, независими в своето ежедневие, за да се радваме на прекрасни златни и щастливи есенни години през втората половина на живота си.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД