НЗОК финансира двойно операции в чужбина, възможни у нас

НЗОК финансира двойно операции в чужбина, възможни у насЗдравната каса не финансира мозъчна операция, която може да се извършва у нас, а вместо това изпраща пациенти да се оперират в чужбина, където интервенцията е в пъти по-скъпа. Става въпрос за дълбоката мозъчна стимулация, която значително облекчава симптомите на паркинсон, съобщава днес БНТ.
Въпросът се повдига за пореден път у нас, но до момента реакция няма.
При дълбоката мозъчна стимулация в мозъка се поставят електроди, малко по-големи от милиметър. Методът прилича на сърдечния пейсмейкър, но в случая имплантът е в мозъка. По този начин се контролират симптомите на паркинсон и други неврологични заболявания.
Успяваме да зададем такива импулси, че пациентите да започнат да се движат нормално. Нашите резултати, от които здравната каса никога не се е интересувала, са идентични с тези по света. Вече имаме 16 пациенти, при които сме имплантирали стимулатори, и при всеки от тях сме успели да постигнем добър контрол над болестта, разказва пред БНТ неврохирургът д-р Краси Минкин от МБАЛ „Св. Иван Рилски“.
Операцията у нас струва около 40 000 лв., а за интервенция в чужбина НЗОК плаща 40 000 евро, става ясно от даденото само преди дни одобрение от Комисията за лечение в чужбина на пациент, който ще се лекува в Унгария.
От така установения ред страда самата система на здравеопазването, защото вместо да влязат в нея, тези пари отиват д чужди джобове, коментира шефът на „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев.
При това за операцията в чужбина средствата от касата покриват само импланта, а са нужни още за път, придружител и редовни контролни прегледи – разходи, които са непосилни за повечето пациенти.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД