Миниинвазивни демонстрации в УМБАЛ "Св. Георги"

Миниинвазивни демонстрации в УМБАЛ "Св. Георги"Функционална ендоназална синус хирургия ще бъде демонстрирана утре, 20 август, във Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на УМБАЛ „Свети Георги“, съобщиха от лечебното заведение.
Операциите са инициирани от Българското ринологично сдружение (БРС) и ще бъдат извършени от известните ринолози проф. д-р Бернхард Шик от Саарланд, Германия, и проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на лечебното заведение и зам.-председател на Българското ринологично сдружение.
Пловдивската университетска болница бе избрана за домакин на миниинвазивните демонстрации заради иновативната апаратура на Интегралния център, обясни председателят на Българското ринологично сдружение доц. д-р Диляна Вичева. Към настоящия момент УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената болница в България, която разполага с подобна инсталирана и работеща система. Тя включва два основни компонента: О-рамо и хирургична навигация и позволява въвеждането на нови методи за лечение и диагностика, каквито в момента не е възможно да се прилагат с наличните обикновени флуороскопски апарати.
Предвидени са операции на новородено дете с едностранна хоанална атрезия и на възрастен пациент с носни полипи. Демонстративната хирургия ще бъде наблюдавана в реално време посредством видеовръзка с операционната зала от специалисти в областта на ушно-носно-гърлените болести и специализанти.
Хоаналната атрезия е вродена малформация на носните проходи, която представлява анормално развитие на изграждащите ги костни структури или меки тъкани. В случая ще се оформи своевременно отвор посредством мининвазивен метод, след което ще се постави силиконова тръбичка, която да поддържа носния проход. В момента детето има затруднение в дишането през носа.
При пациента с носните полипи ще се приложи функционална ендоназална синус хирургия. Заболяването е резултат от продължително хронично дразнене на лигавицата при синузити, алергични хреми, възпалителни заболявания и др. Носните полипи произхождат и мигрират от различни синузи, поради което, ако не се извърши съвременна ендоскопска хирургия, следва бърз рецидив.
Новият високотехнологичен комплекс осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време. В него ще се извършват ендоскопски и ендоназални операции на хипофизата, ендоскопски операции на базата на черепа, миниинвазивни операции на гръбначния стълб, както и корекции на малформации при деца и възрастни, обясни проф. д-р Карен Джамбазов.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД