Шефът на Александровска болница: Кой реши орязването на парите за болниците

Д-р АнгеловНа нас не ни е ясно кой е взел това решение – Надзорният съвет на касата в какъв състав? Не ни е ясно кой как е гласувал. На практика трима от представителите на държавата към 6 август чисто формално не са били официални представители на държавата, тъй като знаете, че тогава новото правителство беше назначено от президента и започна работа точно на 6 август. Това коментира днес директорът на Александровска болница и член на УС на Асоциацията на университетските болници д-р Костадин Ангелов във връзка с новото орязване на средствата на лечебните заведения за месец август.
А ако те не са официални представители на държавата, остават представителите на пациентските организации, на тези, които на практика биха били против такова решение, отбеляза той.
Д-р Ангелов посочи още, че не са ясни и мотивите за решението, тъй като бюджетът на НЗОК беше актуализиран с 225 млн. лв.
Състоянието на болниците той обрисува така: Ще дам един конкретен пример. Към днешна дата, тъй като лимита за месец август го получихме на 15 август, по средата на месеца, вече сме достигнали този лимит. На днешния ден би следвало болницата да затвори врати и да не приема пациенти – нещо, което е немислимо.
По думите му, средствата, отпуснати на болниците за август, ще стигнат едва за покриване на основните заплати на служителите им. Което означава, че ние няма да можем да се разплатим с нито една от фирмите доставчици, което поставя под съмнение договорните отношения на болниците и на практика би могло да доведе до запор на сметки, посочи шефът на Александровска болница.
Университетските лечебни заведения се опасяват и от вътрешно преразпределение на средствата, с които бе актуализиран бюджетът на касата, нещо, което законът за бюджета й позволява. Ако тези пари бъдат дадени отново за лекарства, това означава, че това ще постави под съмнение работата на всички болници в България, предупреди д-р Ангелов.
Той съобщи, че до края на тази седмица предстои среща между представители на Асоциацията на университетските болници, служебния министър д-р Мирослав Ненков и управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова, на която тези проблеми ще бъдат поставени.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД