Уникална за страната ендоскопска операция с навигираща система извършиха в Стара Загора

Уникална за страната емдоскопска операция с навигираща система извършиха в Стара ЗагораЕндоскопска операция с навигираща система при пациент с тумор на околоносните кухини и носна полипоза бе извършена в МБАЛ "Свети Иван Рилски – Парк". Операцията бе водена от проф. Карен Джамбазов е водещ специалист по ушно-носно-гърлени болести, изпълнителен директор на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Болницата е единствената в страната, която разполага с подобен тип техника.
Оперираният е млад мъж с хроничен полипозен синуит, обхващащ всички синуси.
Освен всичко това е установен и най-вероятно доброкачествено образувание в десните синуси (очакват се хистологичните резултати), което прави оперативната интервенция доста по-сложна, отколкото традиционното премахване на полипите от носа. Затова се и налага използването на цялата комбинация от оптични средства, както и навигационната система, и целият специфичен инструментариум за провеждането на високотехнологична ендоскопска операция на околоносните кухини. Това помага да се осъществи радикална интервенция, при която се премахва туморното образувание, отварят се всички околоносни кухини, осъществява се и корекция на носната преграда.
Тези системи са революцията в областта на ендоназалната хирургия. Преди тях в целия свят се използваха методики, при които се налагаше да се правят външни разрези, да се премахват костните структури на синусите, което водеше до доста дълъг следоперативен период и неприятни усложнения от страна на различни черепно-мозъчни нерви. Сега при наличието на тези съвременни системи можем да оперираме през естествените отвори на носа без да се налага да правим допълнителни разрези, което значително съкращава следоперативния престой, и на практика помага на пациента да се възстанови много по-бързо.
Посещението на проф. Карен Двамбазов в МБАЛ „Св. Иван Рилски – Парк", Стара Загора е част от летните инициативи на Българското ринологично сдружение (БРС). През следващата седмица на 19-20 август ще бъдат извъшени други подобни интервенции от проф. д-р Бернхард Шик от Саарланд, Германия и проф. Карен Джамбазов в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, а на 25 август проф. д-р Бернхард Шик ще гостува и в МБАЛ „Свети Иван Рилски – Парк", Стара Загора и заедно с доц. Петър Руев ще оперира двама комплицирани пациенти, използвайки помощта на наличната навигационна система. Проф. д-р Бернхард Шик е международно признат специалист по ендоскопска синус хирургия и посещението му в МБАЛ „Свети Иван Рилски – Парк", Стара Загора е признание за високото ниво на УНГ отделението към болницата.
"Здравна поща", i
Уникална за страната емдоскопска операция с навигираща система извършиха в Стара ЗагораУникална за страната емдоскопска операция с навигираща система извършиха в Стара Загора

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД