Парламентът гласува единодушно актуализацията на бюджета на НЗОК

Парламентът гласува единодушно актуализацията на бюджета на НЗОКПарламентът подкрепи единодушно на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравна каса за 2014 г.
Проектозаконът бе приет със 184 гласа "за", един въздържал се. Гласове "против" нямаше.
"За" гласуваха 90 народни представители от ГЕРБ, 64 - от "Коалиция за България' и 28 от ДПС. Единственият въздържал е депутат от "Коалиция за България",
Парламентът заседава извънредно, като в дневния ред са включени две точки - актуализация на бюджета на Здравната каса и актуализация на Закона за държавния бюджет за 2014 г.
От парламентарната група на "Коалиция за България" вече обявиха, че няма да подкрепят актуализацията на държавния бюджет, а само тази на бюджета на НЗОК. От ДПС и ГЕРБ миналата седмица обявиха готовност да подкрепят и двете актуализации.
С актуализацията на бюджета на НЗОК към нейния бюджет за годината ще бъдат добавени допълнителни 225 млн. лв., въпреки че според разчетите на Здравната каса се очаква недостиг на 328 млн. лв.към 31 декември за заплащане на болнична помощ.
Трябва да подкрепим усилията на членовете на НЗОК и на правителството да има повече средства в бюджета за здраве и те да обезпечат нормалното функциониране на здравната система, каза народният представител от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Десислава Атанасова при обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК, предаде Агенция "Фокус". Видно е отсъствието на здравния министър и аз моля тя да бъде поканена в залата. Беше добре да е в пленарна зала, за да заяви своята позиция. В зала присъства само финансовият министър, здравният го няма и като че ли нейното присъствие дори не е необходимо, заяви Атанасова.
Призовавам БСП да подкрепи това, което правителството предлага, заяви Бойко Борисов. Иначе трябва да приемем, че не си подкрепяте правителството. Ако е наше - ела, Чобанов, в нашата стая да ти дам задачи, призова лидерът на ГЕРБ. Той обяви, че ГЕРБ подкрепя актуализацията на бюджета, защото това е поискал президентът Росен Плевнелиев.
Разбирам деликатното положение на колегите от БСП и ДПС, защото ако бюджетът се актуализира, така както експертите знаят, просто ще е много тежко да го приемем, каза още Борисов и допълни, че по време на дебатите, от ГЕРБ ще кажат всяка една цифра за актуализация по съответните бюджетни пера.
Единственото, което ни води в този момент да сме тук, ще бъде президентът, тъй като през следващите три месеца той ще отговаря за служебното правителство, обясни Борисов и призова БСП и ДПС да подкрепят поне предлаганата от правителството актуализация.
Това е отговорност от тяхна и от наша страна, каза Борисов. Според него не бива да се политиканства, защото предстои много тежко време. Актуализацията не ни е изгодна политически, но тя ще се отрази добре и на хората, и на болниците, заяви още Борисов.
По време на дебатите председателят на Комисията по здравеопазване д-р Джафер заяви, че трябва да се възстанови взаимовръзката между отделните звена в здравната система. По думите й проблемите в сектора се задълбочават. Големият проблем са парите за лекарства. Първата заблуда е, че една-единствена партия може да направи реформа. Втората заблуда е, че с козметични промени може да се проведе реформа. Някои живяха с тази заблуда една година. Статуквото реагира бурно при всеки опит да се направи каквато и да е промяна. От години върви спор за ефективността на здравната система, допълни Нигяр Джафер, цитирана от Агенция "Фокус".
Тя очерта няколко приоритетни стъпки, които трябва да бъдат направени, сред които промяна на финансирането, демонополизация на Здравната каса, електронно здравеопазване, лекарствена политика - договаряне на отстъпки, осигурени достъп и качество, профилактика, скрининг, ранна диагностика.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД