Хеликоптер транспортира пациенти до болница "Лозенец"

Хеликоптер транспортира пациенти до болница "Лозенец"Министерството на здравеопазването финансира с 20 000 лв. създаването на хеликоптерна спешна помощ. Това стана ясно днес по време на представянето на пилотен проект с участието на МЗ, Университетска болница "Лозенец" в София и авиационната компания „Хели ЕР – САУ”.
Директорът на лечебното заведение проф. Любомир Спасов уточни, че парите стигат, за да бъдат заплатени 8 летателни часа. Отделно авиационната компания е направила дарение от още 15 часа. Това е била и причината тя да бъде предпочетена пред други компании, за участие в пилотния проект.
Тези 23 часа ще бъдат използвани за оказването на бърза помощ при особено тежки инциденти, при които има ранени граждани, които се нуждаят от спешна лекарска намеса. Проф. Спасов уточни, че от услугата ще може да се възползва безплатно всеки един български гражданин, стига да има нужда от това. Проектът е до края на годината или докато не свършат летателните часове. В зависимост от резултатите е възможно неговото разширяване. Проф. Спасов добави, че ако МЗ иска да запази този тип услуга, ще трябва да проведе търг за избор на летателна фирма, която би могла да обслужва цялата страна.
Министърът на здравеопазването в оставка д-р Таня Андреева потвърди думите на проф. Спасов. Тя отбеляза, че създаването на въздушна помощ е част от концепцията на МЗ за реформа на спешната помощ, като добави, че би било добре тя да има приемственост при следващия здравен министър. По думите й, ако въздушната помощ бъде доразвита, след 4 години ще има отлични резултати по отношение на намаляване на смъртността от тежки травми. Според нея хеликоптерът може да се използва и когато трябва да се достигне до отдалечен или труднодостъпен район, където местната болница няма нужните специалисти, за да спасят пострадалия.
Сигналът за това дали е нужно да бъде изпратен хеликоптер ще бъде подаван от лекари, които вече са на мястото на инцидента и са направили оценка на състоянието на пациента. Заявката за въздушна спешна помощ ще се подава на специален телефон в болница „Лозенец” – 0887727272. След приемането на сигнала и неговото одобряване хеликоптерът ще трябва да е излетял в рамките на 10 минути. В него ще има екип от реаниматор и медицинска сестра. Машината е оборудвана със система за мониторинг на пациента, аспиратор, кислородно оборудване и др.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД