Ново лечение за пациенти с ХИВ и хепатит С

Ново лечение за пациенти с ХИВ и хепатит СНово лечение срещу хепатит С даде обещаващи резултати, но е много скъпо, съобщи Франс прес. Пациенти, болни от хепатит С, които са носители на вируса ХИВ приемали лекарствата софосбувир и рибавирин. Софосбувир е произведено от американската компания Gilead Sciences и бе одобрено за пускане на американския пазар през 2013 г., но предизвика дебати заради изключително високата си цена - близо 1000 долара за хапче.
Изследването обхванало 223 души, които били лекувани 12 или 24 седмици. В зависимост от вида хепатит и от това, дали пациентите преди са били лекувани от болестта или не, били излекувани между 67 и 94 на сто от тях.
Рецидиви на болестта не се появили 12 седмици след приключването на терапията.Взетите от учените мерки позволиха да се установи, че тези пациенти могат да се смятат за клинично излекувани от хепатит С. Изследването приключило 12 седмици след края на лечението и следователно реакциите след тези 12 седмици не са известни.
Само 7 от 223 участници трябвало да прекъснат лечението, заради нежелани странични ефекти, като умора, безсъние, главоболие и гадене.
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.
"Здравна поща", източник: dnes.bg

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД