Свършват парите за потребителската такса на пенсионерите

Свършват парите за потребителската такса на пенсионеритеПарите, с които държавата доплаща за потребителската такса на пенсионерите, ще свършат през август. За това предупреди председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров. Той отбеляза, че ако не се актуализира сумата, която е предназначена за тези плащания, лекарите ще са принудени да взимат пълната такса от 2,90 лв. от всички пенсионери.
Отделената от държавата сума е 8 млн. лв. Изплатените на джипитата до момента средства обаче са по над 1 млн. лв. на месец. Д-р Киров коментира, че решението пенсионерите да плащат само 1 лв., вместо пълната такса от 2,90 лв., без да се осигури нужният ресурс за това, е бил популистки ход. „Който иска да си запази тези дивиденти, ще трябва да осигури и парите”, добави той.
Запитан дали семейните лекари прогнозират липса на направления заради очаквания голям дефицит в бюджета на НЗОК, д-р Киров каза, че проблемът с лимитирането им и сега е нерешен. Според него той няма да бъде решен, докато не се реформира системата. „Направленията са част от извънболничната помощ, а бюджетът за извънболнична е около 6,5% от бюджета на касата. На специализираната помощ, където се включват реално тези направления, са още 10-на процента. Тези суми, сравнени с това, което става в болничната помощ, са пари, които няма да нарушат баланса на бюджета”, каза той.
"Здравна поща", източник: Zdrave.net

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД