Президентската администрация изрази съжаление, че нападенията над медиците не намаляват

Анна-Мари ВиламовскаАдминистрацията на президента изразява съжаление от факта, че въпреки промените, с които се инкриминира нападението над медицински специалисти, случаите на саморазправа с тях не намаляват. Това се казва в писмо на Анна-Мари Виламовска (виж тук), секретар по науката и образованието на президента Росен Плевнелиев, до председателя на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов. Виламовска изразява от името на президента благодарност към лекарския съюз и неговите членове за тяхната активна гражданска позиция във връзка с увеличаващия се брой на нападения над медицински лица. „Бих искала да изразя мнението си, че е нужно да бъде осъществена докрай секторната реформа в българското здравеопазване. Надявам се, че с общи усилия скоро ще станем свидетели на чувствително подобрение в сферата”, заявява още тя.
Съобщението на президентската администрация е в отговор на писмо на УС на БЛС, изпратено да всички компетентни органи на властта, съдебната система и прокуратурата, в което се настоява за изпълнение на всички предвидени вече в закона строги наказания.
„След тригодишните усилия на съсловната организация, посегателствата над медици бяха инкриминирани и предвидените наказания - с повишена наказателна мярка. Явно обаче няма достатъчно активно приложение на практика и нападателите не се чувстват застрашени от сериозни присъди, което продължава да поддържа тяхната агресивност”, се казва в него.
Повод за изпращането му стана поредното нападение над медик преди няколко седмици, след което от Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ в България заплашиха с протестни действия. От БЛС информират, че до момента писмото на президентската администрация е единственият отговор, получен от страна на институциите.
"Здравна поща", източник: Zdrave.net

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД