Някои реакции на организма, за които трябва да се замислите

Някои реакции на организма, за които трябва да се замислитеЗамисляли ли сте се за това, когато например треперите от нерви или виждате звездички пред очите си? Всяка реакция на организма си има своята причина. Понякога и най-обикновените реакции могат да са знак за сериозни нарушения.
Бодежи
Изтръпването или на медицински език парестезията се наблюдава тогава, когато вие отключите нервните импулси, водещи от нервните окончания към вашия мозък. Обикновено това става, когато дълго време сте седели в неудобна поза. Първоначално се появява изтръпване, но когато започнете да се движите, импулсите отново постъпват към мозъка и възниква усещането за бодеж.
Какво можете да направите? Повдигайте ръце и крака, но не твърде силно. Употребата на чесън и таблетки, съдържащи гинко билоба, подобрява циркулацията на кръвта. Бодежът е също разпространен симптом на страха или паниката и в този случай помага методиката на релаксацията.
Кога трябва да се безпокоим? Ако бодежите не изчезват или се променя цвета на кожата. Това можа да бъде признак за спазъм на артерия или синдром на Рейно - нарушения в циркулацията. Незабавно посетете своя лекар.
Морска болест
Появява се при нарушения на органите за баланс на вътрешното ухо, и предизвиква съчетание от виене на свят, гадене, повръщане, сънливост и потене. Морската болест възниква поради противоречията между това, какво виждате около себе си и това, как се чувствате. Сигналите, идващи от вашите мускули, стави и вътрешното ухо съобщават на вашия мозък, че вие се движите, но когато вие видите движението на самия кораб, в който се намирате, вашето тяло “мисли”, че стоите на едно място.
Какво можете да направите? Облечете бандаж, който ще масажира всички биологично активни точки на тялото ви. При пристъп на морска болест вашето настроение ще се подобри, ако излезете на долната палуба и погледате хоризонта.
Кога трябва да се безпокоим? Честото повръщане може да доведе до обезводняване на организма, особено при децата. Старайте се да поддържате необходимото ниво на течности в организма. Посетете лекар, ако ви пресъхва езика или имате припадъци.
Звездички в очите
Вие можете да видите звездички, дори когато търкате очи, защото вие стимулирате сензорите, разположени в задната част на очите и по този начин заставяте мозъка да мисли, че виждате светлина.
Какво можете да направите? Посветете повече време на съня и реакцията би следвало да престане. Кога трябва да се безпокоим? Ако в очите се появяват ярки отблясъци без всякаква причина. Това означава, че имате заболяване на очите или диабетична ретинопатия.
Пристъпи на паника
Това са внезапни пристъпи на силна тревога, които се появяват при липса на реална опасност. Задухът, силното сърцебиене, повишената температура и “мравките по тялото” са симптомите на това състояние. В повечето случаи пристъпите на паника могат да се облекчат с помощта на консултации, което говори за психологическия характер на този проблем.
Какво можете да направите? Заемете се с автогенен тренинг или се обърнете към специалист-психолог.
Кога трябва да се безпокоим? Ако пристъпите на паника правят вашия живот непълноценен и не можете да работите и да се съсредоточавате, това означава, че ви е нужна помощ от специалист.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД