През септември свършват лекарствата за 1.5 млн. българи, алармират пациентски организации

През септември свършват лекарствата за 1.5 млн. българи, алармират пациентски организацииОт средата на септември Националната здравна каса вече няма да има пари за лекарства на всички пациенти с хронични заболявания в България. Това са 1,5 млн. души, които „са с издадена и подписана смъртна присъда от държавата заради недостатъчната актуализация на бюджета, която се кани да одобри. Предупреждението идва от представителите на всички големи пациентски организации в България, които заедно се обявиха срещу действията на правителството и депутатите, след като парламентарните комисии по здравеопазване и по финанси приеха ревизия на бюджета на касата с 225 млн. лв.
Те изразиха тревога, че в актуализацията на бюджета на НЗОК, не са предвидени средства за лекарства за домашно лечение, които би трябвало да са в размер на 96 млн. лв.
Така здравната каса няма да има възможност от септември да плаща на аптеките за лекарства за домашно лечение, които от своя страна няма да могат да се разплащат с дистрибуторите.
Според представители на организациите малките аптеки ще фалират или ще спрат да работят с НЗОК, защото пациентите ще се насочат към големите аптеки. Но и там няма да могат да получат лекарствата си, тъй като аптеките имат лимит за обслужени рецепти, а и ще ги изчерпват бързо.
Според представителите на пациентите изчерпването на средствата за лекарства в средата на септември, както сочат разчетите на самата каса, действително ще застраши живота на огромна част от българите. Това са хора, които живеят благодарение на лечението си и често пъти то е непосилно скъпо.
В тази група са хората с най-разпространени болести като диабет, онкологични и сърдечносъдови заболявания, също и тези, които, ако не се лекуват, бързо ще се инвалидизират - например с множествена склероза и ревматоидни заболявания.
Тук са и всички хора с редки заболявания, чиито терапии струват хиляди левове на месец и няма как да плащат сами.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД