Стартира петия журналистически конкурс за медицински материали

Стартира петия журналистически конкурс за медицински материалиСтартира конкурсът на ЕС, посветен на здравната журналистика. Победителите могат да получат награди под формата на признание в целия ЕС и парични награди за изключителни постижения в здравната журналистика, като изпратят свои статии онлайн до 30 септември 2013 г. Журналистическата награда, вече в своето пето издание, има за цел да стимулира и възнаграждава висококачествената журналистика, която повишава осведомеността относно доброто здраве, здравеопазването и правата на пациентите. За наградата могат да се състезават 28 европейски държави.
Темите в тазгодишното издание на конкурса са превенция на заболяванията, здравно обслужване, системи на здравеопазване и права на пациентите. Конкретните теми са: трансгранично здравно обслужване, редки заболявания, донорство и трансплантация на органи, работна сила в здравния сектор, безопасност на пациентите и вътреболнични инфекции, хронични заболявания, рак, сърдечносъдови заболявания и диабет, ваксинация срещу грип и детски ваксинации, разумно използване на антибиотици, остаряване и деменция, активен живот на възрастните хора и остаряване в добро здраве, определящи здравето фактори: тютюнопушене, консумация на алкохол, хранене и физическа активност.
Наградите за първо, второ и трето място са съответно от 6500, 4000 и 2500 евро.
Във всяка държава на ЕС национално жури, съставено от журналисти и специалисти в областта на общественото здраве и председателствано от представител на Европейската комисия, ще избере един национален финалист. След това жури на ЕС ще избере трима победители на европейско равнище сред 28-те финалисти. 28-те финалисти ще бъдат поканени в Брюксел в началото на 2014 г. за връчване на наградите.
Участниците в конкурса трябва да са навършили 18 години. Всеки участник може да представи най-много 2 статии, като е възможно и колективно участие, при условие че журналистическият екип не надхвърля 5 души. Всички статии трябва да са на един от официалните езици на ЕС и да са били първоначално публикувани в печатно или електронно издание между 1 август 2012 г. и 30 септември 2013 г. Статията не трябва да надвишава 20 000 печатни знака (в това число интервалите).
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД