МЗ иска 300 000 лв. за УМБАЛ "Проф. Ст. Киркович"

МЗ иска 300 000 лв. за УМБАЛ "Проф. Ст. Киркович"Допълнителни 300 000 лв. в бюджета си иска здравното министерство. Средствата са за подпомагане на старозагорската УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", съобщиха източници от министерството.
Както е известно, най-голямата областна болница е в изключително тежко финансово състояние, което в последните седмици стана предмет на разискване в медийното пространство. Сметките на лечебното заведение бяха запорирани от Общината, на която не са платени данък сгради и такса смет в размер на над 400 000 лв. с години назад.
Запорът продължи само няколко часа, но след него стана ясно, че и други фирми, на които болницата дължи стотици хиляди, са упражнили правото си на запор върху сметките й. Заради това в началото на юни директорката на болницата проф. Петрана Чакърова обяви, че спира храненето на болните и те ще трябва да осигуряват сами храната си. Проф. Чакърова дори призова за помощ БЧК и дарители, които да подарят на закъсалото здравно заведение медикаменти и консумативи от първа необходимост.
Дълговете на болницата към 30 април са общо 24 086 000 лв., като просрочените към същия период са в размер на 18 555 000 лв., а в края на май - 18 733 000 лв. Сумата от 300 000 лв. едва ли ще помогне на изправената на ръба на фалита болница да излезе от кризата, но все пак ще даде глътка въздух на нейното ръководство, което ежедневно е изправено пред угрозата да няма с какво да лекува и храни своите пациенти.
От ръководството на болницата съобщиха, че все още не са уведомени за искането на МЗ за отпускане на 300 000 лв. помощ на УМБАЛ "Проф. Киркович".
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД