Три старозагорски лекарки на световен конгрес в Ница

Д-р Милка Салджийска (вляво), д-р Деница Костадинова и д-р Мария АнгеловаТри старозагорски акушер-гинеколожки - д-р Милка Салджийска, д-р Мария Ангелова и д-р Деница Костадинова, се завърнаха наскоро от Световен конгрес по фетална медицина, който се проведе в Ница, Франция. Най-престижният в тази област форум се провежда ежегодно и събира специалисти от цял свят. Тази година той бе организиран за 13-и път и продължи една седмица.
Светила във феталната медицина като проф. Кипрос Николаидис, проф. Роби Чауи и проф. Роберто Ромеро изнесоха доклади по време на конгреса, разказва д-р Милка Салджийска.
Един от основните акценти на тазгодишната научна сбирка е бил насочен към надеждността на тестовете за неинвазивна диагностика на хромозомни заболявания на плода.
Тези тестове "хващат" синдрома на Даун на 98 процента, синдрома на Едуардс на 85%, а синдрома на Патау на 55%. (В майчината кръв има генетичен материал на плода, който тестовете изследват). Това са най-честите генетични заболявания. Затова тези тестове са по-скоро скринингови. На конгреса бе отредено тяхното място в цялостната диагностична програма за наблюдение на бременността. Тези тестове се правят в 10-ата гестационна седмица от бременността. Ако резултатите от тях сигнализират за повишен риск, се прави биохимичен скринингов анализ и ако рискът продължава да бъде висок, се преминава към инвазивна процедура за доказване на заболяване. След това се решава какво ще се прави с плода, обяснява д-р Салджийска.
Редно е една бременна жена да премине през всички стъпки при нужда, но в България подобни изследвания са недостъпен лукс. Само тестът за хромозомна диагностика струват около 1500-2000 лв. В цяла Западна Европа всички изследвания се реимбурсират от касата, но у нас бъдещите родители заплащат сами за тях. Специално тестът за хромозомна диагностика се препоръчва на всяка бременна, защото той е скринингов, защото "отсява" жените в 3 групи - с висок, с нисък и с умерен риск.
В 20-ата гестационна седмица трябва да бъде извършена морфологията на плода. При нея се търсят евентуални структурни изменения в централната нервна система, кардиологични проблеми и такива на отделителната система и т.н . Те се правят, за да се знае при наличието на проблеми какъв ще бъде изходът за бебето и дали то ще има нужда след раждането от незабавни хирургични интервенции.
Друга разисквана тема на конгреса е била лазерната интервенция при близнаци при случаи на смесването на кръвообращението между тях. Ако не се направи такава интервенция при развит трансфузионен синдром, то изходът поне за бебетата е летален. В България вече ще се извършват лазерни процедури в клиниката на д-р Щерев.
Къде сме ние по отношеншие на съвременните тенденции във феталната медицина? На много добро ниво. Специалистите у нас, които се занимават с тази наука, посещават редовно международни форуми и се усъвършенстват непрекъснато. Така че часовникът ни е сверен с европейския, казва д-р Салджийска. Водещите центрове разполагат с необходимата апаратура на най-високо ниво, допълва тя.
На Световния конгрес по фетална медицина в Ница д-р Мария Ангелова и д-р Деница Костадинова участваха със свой постер - научна статия.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД