Реформаторите: По-малко от 10% от парите на НЗОК отиват за лечение на пациенти

д-р Петър МосковВ никакъв случай отпускането на нови средства за здравеопазване не трябва да стане на парче, за да се крепи системата. Трябва да има ясно разписани правила защо се отпускат пари, какво се покрива и тези правила следва да се разработят от служебното правителство. Това заяви едно от лицата на Реформаторския блок д-р Петър Москов.
Забелязах, че в публичното пространство се „подмятат” разни цифри за здравния бюджет и то от хора, които представляват институции – трябват ни 250 млн. лева, 320 млн. лв., 330 млн. лв. е дефицитът.
Какво значи това д-р Цветан Райчинов, който е председател на Българския лекарски съюз, да иска 320 млн. лв. и да казва същевременно, че лекарите ще се съгласят и на 250 млн. лева, но не по-малко, попита Москов.
Ако приемем, че ще има актуализация с 250 млн. лв. на бюджета на НЗОК, то това значи по 250 лева още от 1 млн. български граждани, които активно произвеждат БВП на страната.
Тези пари ще дойдат от данъците – това си е жив рекет, защото ние не получаваме различна здравна услуга, подчерта Москов.
Между 1995 и 2015 г. болниците в България са се увеличили от 180 на 450-460, а за същия период броя на постъпили в болница пациенти са скочили от 750 хил. на 1,8 млн. И всичко това при намаление на населението на България с 600 хил. души по официална статистика, заяви Москов.
В момента, в който имаме такова количество без контрол, разходите ще растат. В целия свят разходите за здраве растат с 3 до 5%, в България – с 16%. Ясно е, че когато има открито ново болнично легло, то ще бъде запълнено, подчерта Москов.
По-малко от 10% от всички пари от здравните вноски и от клиничните пътеки от НЗОК отиват за лечение на пациенти, продължи Москов със стряскащата статистика. Другите около 50% отиват за заплати в системата, а останалото – за поддръжка.
Система, която функционира, за да се самозадоволява, няма насищане, категоричен беше той.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД