Патладжанът изхвърля шлаката от организма, но вреди при някои болести

Патладжанът изхвърля шлаката от организма, но вреди при някои болестиОсвен необикновения си лилав цвят и пикантния си вкус, патладжаните имат и много полезни свойства. Те са нискокалоричен продукт – в сто грама се съдържат само 28 калории. Точно затова патладжаните се препоръчват при отслабване.
Патладжаните са богати на влакнини, които спомагат за изхвърлянето на излишната течност и шлаки от организма. Те са подходящи за диета, но само в печен вид, тъй като имат свойството да поемат много мазнина и пържени не стават за диета.
В патладжаните се съдържат много витамини от групата В, а също така витамин С и витамин РР, каротин и полезни вещества – калций, желязо, магнезий, фосфор и натрий.
Голямата ценност на патладжаните се състои и в това, че те не позволяват на организма да усвоява лошия холестерол.
Затова патладжаните са подходящи за по-възрастни хора, които страдат от атеросклероза и сърдечносъдови заболявания. Трябва да се сервират печени на възрастните хора, тъй като не е полезно те да поемат големи количества мазнина.

Пържени патладжани
Благодарение на съдържанието на витамин РР, тоест на никотинова киселина, патладжаните са много полезни за пушачи, които искат да откажат цигарите, тъй като задоволяват никотиновия глад. Препоръчва се да изяждате по един печен патладжан дневно, ако сте решили категорично да откажете цигарите.
Патладжаните спомагат за по-бързото възстановяване на организма след възпалителни процеси. Те се препоръчват при възстановяване от различни видове тежки заболявания. Могат да се консумират печени или панирани, но не и просто запържени.
Вредата на патладжаните се състои в това, че презрелите зеленчуци могат да съдържат отровното вещество соланин. Но при термична обработка то напълно се неутрализира. При болести на щитовидната жлеза и на черния дроб и жлъчката не се препоръчва прекаляване с патладжани. То може да се отрази зле на здравето на хора с подобни заболявания.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД