Проф. Щефан Дацерт: Център за кохлеарни импланти ще подобри начина на живот на много хора

доц. Руев и проф. Щефан ДацертПроф. Щефан Дацерт е шеф на университетската катедра и клиниката по УНГ заболявания в Бохум, Германия. Той е ръководител и на Центъра за кохлеарни импланти към тази клиника. От няколко години проф. Дацерт гостува на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Стара Загора, преглежда пациенти със сложни слухови проблеми заедно с екипа на УНГ-клиниката на високотехнологичната болница и извършва операции по поставяне на кохлеарни импланти на деца и възрастни заедно с ръководителя на УНГ-отделението доц. Петър Руев. Миналата година доц. Руев постави първия кохлеарен имплант на пациент в Стара Загора.
От 26 юни проф. Дацерт отново е гост на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ и присъства на 4 операции за поставяне на кохлеарни импланти на деца със слухови проблеми, извършени в модерната операционна на новата болница МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Парк от доц. Руев. Целта на поредното посещение на проф. Дацерт в Стара Загора е да подкрепи инициативата на доц. Руев за създаване на Тракийски център за кохлеарни имплантации в МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

- Професор Дацерт, добре дошъл отново в България и в новата сграда на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ до парк "Аязмото". Успяхте ли да я разгледате и какви са впечатленията Ви от нея?
- Да, успях да разгледам болницата обстойно, както операционните зали, така и стационарния сектор, диагностичните звена. Бих казал, че вашата болница е на много високо европейско ниво и предлага всички условия за прилагане на най-съвременните методики в лечението на пациентите.

- Колко пациенти успяхте да прегледате и да консултирате при това свое посещение?
- Успях да прегледам 10 пациенти и да наблюдавам операциите на 4 от тях, които бяха извършени от доц. д-р Петър Руев. Четиримата оперирани са деца на възраст от 3 до 16-годишна възраст, някои от които имат поставен имплант на едното ухо.
- Д-р Руев има идея да създаде в Стара Загора Тракийски център за кохлеарни имплантанти, подобно на центъра, който ръководите Вие в Бохум, Германия. Защо е важно да има такъв център в България?
- Наистина е много важно в най-близко бъдеще в Стара Загора да заработи такъв център, защото и в България има много пациенти, които могат да подобрят значително начина си на живот чрез поставянето на кохлеарни импланти. Това е особено важно за децата със сериозни слухови проблеми, защото кохлеарните импланти позволяват те да се социализират.

- По какъв начин клиниката в Бохум ще помогне за изграждането на Тракийски център за кохлеарни импланти в Стара Загора?
- Ние ще помагаме с развитието и усъвършенстването на оперативните техники. Зедно ще извършваме изследвания и ще публикуваме нашите резултати. Надявам се в бъдеще да обменяме сътрудници и да се обучаваме.

- Кохлеарните импланти ли са най-модерният и подходящ метод за лечението на сериозни слухови проблеми?
- Да, при деца с много висока степен на увреждане на слуха и при глухота това е най-добрият метод за лечение.

- В България казваме „Пазя го като очите си“. Изглежда обаче, че слухът е не по-малко важен?
- Абсолютно вярно е, че слухът е не по-малко важен за хората от зрението. Дори бих казал, че е по-важен, защото слепите хора лесно се социализират, докато при глухите хора социализацията е много трудна, а понякога дори невъзможна, ако проблемът със слуха им не бъде решен.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА
Център за кохлеарни импланти ще подобри начина на живот на много хора Център за кохлеарни импланти ще подобри начина на живот на много хора

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД