"Коалиция за България" щяла да подкрепи актуализация на бюджета на НЗОК

Мая МаноловаКоалиция за България ще подкрепи искането за актуализация на бюджета на НЗОК. Това каза пред журналисти депутатът Мая Манолова след среща между представители от парламентарната група на нейната партия, ръководството на здравната каса и председателя на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов. НЗОК, нейният надзор и лекарският съюз ни убедиха, че актуализация на бюджета на касата е изключително необходима, заради българските лекари, заради българските пациенти.
Така че нашата парламентарна група ще предложи на правителството да изготви проект за актуализация на бюджета на касата, така че исканията на българските лекари и на касата да бъдат удовлетворени, заяви тя. Манолова добави, че е излишно да се създава напрежение в системата при положение, че има пълно разбиране от стана на Коалиция за България.
Най-трудната задача е за финансовия министър Чобанов, защото той трябва да пренесе промяната в бюджета на НЗОК в държавния бюджет. Всъщност, според мен, затова досега беше скептичното отношение на правителството. Надявам се, че след като чуха категоричното мнение на всички парламентарни групи, правителството много бързо ще извърши необходимите разчети, за да внесе в парламента промени в бюджета на касата, съответно и промени в републиканския бюджет”, отбеляза Манолова. Тя добави, че спокойно промените могат да бъдат гласувани през следващата седмица едновременно на първо и второ четене в пленарна зала. Според нея бързата актуализация се налага от това, че е необходимо презастраховане през месеците, когато няма да има парламент, пациентите да бъдат максимално защитени.
Председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов каза, че по време на срещата е постигнато съгласие, че актуализацията трябва да се случи в рамките на този парламент. В следващите две седмици този въпрос трябва да е решен. След днешния ден имаме уверенията и на трите парламентарни групи - ДПС, БСП и ГЕРБ, че ще присъстват в залата и ще гласуват за актуализация на бюджета на касата. Очакваме правителството да свърши своята работа и в рамките на най-късия възможен срок да внесе в парламента предложението за актуализация”, заяви той. Д-р Райчинов също така отбеляза, че няма яснота колко пари може да бъдат отпуснати на НЗОК, но добави, че от БЛС настояват за пълния размер от 328 млн. лв. Няма как да приемем сума под 250 млн. лв., каза още той.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД