Електронни импланти връщат слуха на деца

Електронни импланти връщат слуха на деца Четири деца с тежки слухови проблеми на възраст от 4 до 16 години, вече ще чуват нормално, след като им бяха поставени кохлеарни имплантанти във високотехнологичната МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Стара Загора. Това е най-модерният и ефективен начин пациентите с глухота да възстановят слуха си и съответно да се социализират, посочи немският проф. д-р Щефан Датцерт от университетската УНГ-клиника в Бохум, който консултира операциите. Те бяха извършени от доц. д-р Петър Руев, дм, началник на УНГ-отделението в старозагорската МБАЛ „Св.Иван Рилски”.
Кохлеимплантът е електронно устройство, което се имплантира в кохлеята - охлюва на вътрешното ухо, там, където са разположени слуховите клетки и където започва слуховият нерв. За разлика от познатите слухови апарати, чрез този имплант стимулираме директно слуховите клетки и слуховия нерв. За съжаление, кохлеарният имплант е много скъпо устройство, което малко пациенти могат да си позволят. В България Здравната каса покрива кохлеарните имплантации само за деца до 18-годишна възраст, посочи д-р Руев.
Преди 1 година доц. д-р Руев и проф. Датцерт извършиха първата кохлеарна имплантация в старозагорската болница на възрастен мъж, който вече чува отлично. С това в МБАЛ „Св.Иван Рилски” започна изграждането на Тракийски център за кохлеарни имплантации. Сега в България работят само два такива центъра - в София, но необходимостта от тях постоянно нараства, смята доц. д-р Руев. По необясними причини в момента държавата не провежда слухов скрининг сред новородените. При провеждане на такъв при 70 000 раждания средногодишно се откриват около 70-80 деца със слухови проблеми. На близо 30 от тях ще се наложи поставянето на кохлеарен имплант.
Увреждането трябва да се открие възможно най-рано - до шестия месец от развитието на детето, защото това улеснява диагностицирането на проблема, поставянето на слухов апарат или извършването на операция. Всички бебета, които се раждат в нашата болница, имат възможност за изследване на слуха още по време на престоя им в отделението. Това е практика във всички европейски болници, посочва доц. Руев.
доц. д-р Руев и проф. ДатцертЕлектронни импланти връщат слуха на децаБроят на децата с необходимост от слухов имплант постоянно нараства - след 10 години те ще бъдат около 200-300, чиито кохлеимпланти трябва периодично да се настройват и преглеждат. Изграждането на Тракийски център за кохлеарни имплантации в старозагорската МБАЛ „Св.Иван Рилски” ще бъде подпомогнато от проф. Датцерт и неговия кохлеарен център в УНГ-клиниката в Бохум чрез развитие и усъвършенстване на оперативните техники, извършване на научни изследвания и обмяна на специалисти.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД