РЛС-Стара Загора иска незабавна актуализация на бюджета на НЗОК

Неделчо Тотев, Кети Маналова, Живко Желязков и Георги БакоевВ началото на есента в болничната помощ ще стане страшно. Очакваме парите да свършат най-късно през септември. НЗОК е със сумарен дефицит от близо половин милиард. Основните преразходи са в болничната помощ и в лекарствата. За това алармираха днес управители на болници от Старозагорска област и представители на Регионалната колегия на БЛС. Те искат спешна актуализация на бюджета на касата. Тя трябва да бъде разгледана и одобрена от Народното събрание, но в държавата няма идея да утрешния ден.
Ако се назначи служебно правителство и парламентът се разпусне, няма да има кой да гласува актуализацията и дефицитът ще се задълбочи, каза д-р Живко Желязков, член на УС на БЛС. Затова от БЛС са изпратили писма до всички ръководители на парламентарно представените партии в НС с искане за незабавно гласуване на актуализацията на бюджета на НЗОК. Лекарите дори имат идея откъде могат да бъдат намерени средства. В момента държавата плаща 50% от необходимите средства за осигуряване на 8 категории население, сред които студенти, пенсионери, деца и др. Ако тя започне да изплаща осигуровките на 100%, в бюджета могат да влязат до края на годината около 720 млн. лв., каза д-р Желязков.
Старозагорските медици категорично не са съгласни с твърденията на МЗ за свръххоспитализация в болниците. Във всички болници на областта хоспитализираните тази година са се увеличили само с 300 в сравнение със същия период на миналата година, каза д-р Георги Бакоев, председател на РЛС.
Според лекарите и управителите на болници, системата в здравеопазването трябва да се промени изцяло, за да се излезе от порочния кръг. Всички знаят кой източва касата, но мерки не се взимат. Лекари и медицински сестри продължават масово да напускат страната. В същото време продължават да се откриват болници. Няма здравна карта на болниците у нас, не се знаят нуждите от здравеопазване по места. От своя страна лекарското съсловие се спасява поединично. Лекари работят на по 2-3 места и са на ръба на психическите си и физически сили. Може би трябва да ни сполети някоя трагедия, заради липсата на средства в болниците да започнат да умират хора, та тогава да разберем, че трябва да се обединим, за да бъдем чути, каза д-р Желязков.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД