Липсват жизненоважни лекарства за онкоболни

Липсват жизненоважни лекарства за онкоболниНови пречки пред лечението на онкоболните у нас - на пазара липсват две жизненоважни лекарства. В единия случай причина за това е дефицитът в Националната здравноосигурителна каса, а в другия - защото фирмата не е подновила разрешителното си.
Фирмите са недоволни от ниските цени, които договарят с осигурителната институция. Проблемът се задълбочава и когато НЗОК има толкова остър недостиг в бюджета си.
Така още един стар медикамент - антибиотикът "Блеомицин", вече липсва на пазара.
Наскоро говорих с близките на такъв пациент и те споделиха, че пътуват до Германия, но не това е важното. Цената му там е 200 евро, докато последната регистрирана у нас цена е 80 лв., обяснява Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата на пациентите.
Пациентите подават сигнали и за липсата на "Кармостин". Лекарството се прилага при няколко онкозоболявания - тумори на главата, на гърдата и стомаха и няма ефективен заместител.
Фирмата производител не е подновила и разрешителното за препарата. При онкоболните липсват няколко генерични препарата, които водят до намаляването на цената, която здравната каса плаща, а това оскъпява оригиналните препарати, добави Антон Вълев от Камарата на аптеките.
Този трик на фармацевтичните компании - да регистрират свои заместители, но да не ги внасят на пазара, отдавна е известен на Министерство на здравеопазването.
Зам.-министър Бойко Пенков обеща в такива случаи въпросните медикаменти да се дерегистрират от ценовата листа и касата да заплаща за оригиналното лекарство, което да е достъпно за пациентите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД