Пациентски организации и лекари алармират с отворено писмо за колапс в здравеопазването

Национална пациентска организацияНационална пациентска организация, Федерация „Български пациентски форум“, Българска асоциация за закрила на пациентите, Сдружение на общинските болници в България и Национално сдружение на частните болници изпратиха отворено писмо до българското общество, министър-председателя, министъра на здравеопазването, управителя на НЗОК и министъра на финансите.
С него те искат да изразят искрената си тревога за бъдещето на българското здравеопазване, което според тях не само ще се превърне в жертва на политическата криза, но и за втора поредна година е изложено на предварително планиран дефицит.
Дори според най-оптимистичните прогнози средствата на НЗОК ще стигнат за възстановяване на разходите за лечение на българските граждани само до месец септември. А това предвещава огромна криза и поставя въпроса ще има ли след месец септември здравеопазване изобщо, се казва още в писмото.
Представителите на пациентски и болнични сдружения и организации публично категорично настояват за спешна актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г., отпадане на Постановление 94 на МС от 25 04 2014 г. и позоваващите се на него анекси за болнична помощ и проява на държавническа съвест при гласуването на бюджет 2015 на НЗОК, за да се планират реални разходи за лечение, а не да се залагат дефицитни дупки, в които за съжаление продапада болния българин, а не политическата класа.
Анексите за болнична помощ, които бяха изпратени на управителите на лечебните заведения тази седмица, предвещават крах, но не само за болниците – те са изключително опасни най-вече за пациентите.
Приложенията преповтарят заложеното в Постановление 94 на МС от 25.04.2014 г., с което държавата намери механизъм да не заплаща вече оказаното лечение от болниците или иначе казано да откаже да покрие разходите на пациентите от тяхно име и с техните здравни вноски.
Това предрича само едно – смърт чрез обезкървяване за лечебните заведения за болнична помощ.
Ето защо организициите, които днес заставаме зад това Отворено писмо – НПО, ФБПФ, БАЗП, СОББ и НСЧБ, дадохме на съд Постановление 94 и очакваме произнасянето на Върховния административен съд.
Преди малко повече от месец алармирахме, че този нормативен акт в един момент ще покаже едно – лимитът ще придобие лице. И не само едно, а на много хиляди български пациенти, които няма да имат възможността да бъдат лекувани, гласи още отвореното писмо.
В документа се подчертава, че трябва да е ясно за всички, че не болниците са виновни са дефицита. Той бе предварително планиран за втора поредна година и на всички в системата бе ясно, че средствата ще стигнат максимум до септември 2014. Факт е, че през последните 5 години средствата за болнична помощ, спрямо общите средства за здравеопазване, са намалени с повече от 6% на фона на непрекъснато прокламиране, че болниците харчат все повече. Освен това не болниците отклониха около 2 милиарда лева от резерва на НЗОК в посока консолидирания бюджет през предходните години.
На болниците НЗОК заплаща само извършена и проверена дейност и трябва да се спре със спекулациите по отношение на лечебните заведения за болнична помощ, тъй като насаждането на омраза от страна на пациенти към медицинското съсловие е пагубно за обществото ни и здравето на нацията ни, се съобщава в документа.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД