БЛС: Здравеопазването катастрофира, предстоят протести

д-р Цветан РайчиновИма реална опасност през септември здравеопазването да катастрофира. Това обявиха представители на Българския лекарски съюз пред медии. Председателят на УС на съсловната организация д-р Цветан Райчинов каза, че в началото на септември здравеопазването ще остане без средства. Той напомни, че от лекарския съюз са алармирали за това още при подписването на Националния рамков договор и че още тогава са поискали управляващите да вземат мерки. За съжаление, към момента няма нищо, каза д-р Райчинов.
Той отбеляза, че ако до края на този месец не се вземат някакви мерки, после няма да има какво да се направи, тъй като вероятно парламентът ще спре работа. Няма как при служебно правителство да има актуализация на бюджета, заяви шефът на съсловната организация.
Д-р Райчинов допълни още, че от БЛС настояват незабавно да бъде направен анализа за състоянието на НЗОК. След което по най-бързия начин парламентът да намери решение на проблема с дефицита в бюджета на касата, който се очертава да бъде около 500 млн. лв. За пореден път той посочи, че или трябва да се направи директна актуализация на бюджета, или държавата да започне да плаща пълния размер на дължимите от нея вноски.
Зам.- председателят на БЛС д-р Юлиян Йорданов също обяви, че през септември предстои катастрофа. „Актуализация на бюджета на НЗОК може да се предложи от надзора, но трябва да се приеме от Народното събрание. Ако няма парламент, няма кой да приеме актуализацията. Ще изпаднем в ситуация, при която лечебните заведения няма да разполагат с финансови средства”, каза д-р Йорданов. Той прогнозира, че след като парите свършат, лечебните заведения ще трябва или да спрат приема на пациенти, или директорите им да пуснат персонала в неплатен отпуск.
Според д-р Йорданов, заради липсата на парламент няма да могат да бъдат приети важни промени в Закона за здравето и Закона за здравното осигуряване, които депутатите са обещали на лекарите. Проблем ще се появи и при спешната помощ, тъй като и там са необходими законодателни промени, които ще бъдат отложени.
Запитан как може да се реши проблема с дефицита, д-р Йорданов каза, че предложението на БЛС е държавата да бъде солидарен вносител на здравни вноски за 9-те категории хора, които тя осигурява. Той добави, че освен това има информация, че събирането на здравните вноски върви добре и ще бъдат надсъбрани около 100 млн. лв. Това ще реши частично проблема. Ако финансовите неуредици не се отстранят, има опасност от лекарски протести, допълни д-р Йорданов.
"Здравна поща", източник: zdrave.net

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД