За 35-ти път трансплантираха черен дроб във ВМА

За 35-ти път трансплантираха черен дроб във ВМАВъв ВМА приключи поредната трансплантация на черен дроб. Екипът на проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия, извърши присаждане на черен дроб по спешност на 51-годишен мъж с последен стадий на чернодробна цироза. Донорът е 44-годишна жена от Кюстендил, изпаднала в мозъчна смърт.
Трансплантацията е протекла с минимална кръвозагуба за около 5 часа, пациентът е екстубиран веднага на операционната маса. В момента е преведен в реанимацията, контактен е и диша самостоятелно.
Това е 35-та трансплантация на черен дроб за екипа на проф. Владов от 2007 г. насам. През 2013 г. бяха извършени общо 5 чернодробни трансплантации - една през януари, две през май, една през септември и една през ноември.
Ръководството на Военномедицинска академия и екипът от специалисти, осъществили чернодробната трансплантация, благодарят на близките на донора за високохуманния жест, както и на колегите от кюстендилската болница за бързата и адекватна реакция и професионално извършената експлантация.
"Здравна поща", източник: пресцентър ВМА


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД