Живко ТОДОРОВ и Емил ХРИСТОВ: УМБАЛ плаща 70 000 лв. да се съди с ЕVN

Емил Христов и Живко ТодоровЗапорирането и веднага след това отблокирането на банковата сметка на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ -Стара Загора имаше за цел много ясно да демонстрира негативното ни отношение към начина на управление на болницата от страна на ръководството й, заяви на пресконференция днес кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.
Той поясни, че за абсурдния мениджмънт на директора проф. Петрана Чакърова може да се съди по абсолютната липса на програма за управление и излизане от кризата, по напускането на водещи лекари от болницата, довело до разрушаването на отделението по инвазивна кардиология, липсата на анестезиолози, а днес и до напускането на д-р Шомов и екипа му.
Преместването на лабораторната апаратура на ръководеното от него отделение по патоанатомия с камиони без никой да е приел и издал с гаранция апаратурата, според д-р Шомов крие риск тя изобщо да не проработи след преместването.
Пациентите вървят след кадърните лекари. Преди да поеме ръководството на болницата проф. Чакърова, един водещ лекар е заработвал 50 000 лв. месечно. В момента 7 не могат да стигнат тази цифра след реформата, проведена от новия директор, след която си тръгнаха от Стара Загора имена като д-р Светослав Стоименов, д-р Юлиан Юлианов, д-р Веселин Попов и много други. Ние подкрепихме и Тракийски университет, чието ръководство с право протестира, че болницата се нарича „университетска“, а Медицински факултет е напълно изолиран и няма достъп до адекватна подготовка на студентите, припомни Тодоров. Според него, безсилието е видимо, след като вместо да направи анализ на огромните проблеми, да потърси решение, да уведоми за плановете си обществеността, проф. Чакърова се е сетила да даде пресконференция, за да съобщи, че общината не е направила бариера пред болницата и то при положение, че навсякъде са поставени бариери, просто някой трябва да натисне копчетата, за да ги спусне. Имам усещането, че проф. Чакърова и днес не е разбрала навреме, че средствата са деблокирани още на обяд. Това издава лошия мениджър – незнанието как стоят нещата в собственото му дружество, каза Живко Тодоров и попита докога, според гражданите на Стара Загора, общината трябва да продължи да не получава дължимите й от болницата данъци и такси? Трябва ли да толерира ръководство, водещо най-голямото и до неотдавна сериозно лечебно заведение, до пълно унищожение.
Знаете, че ние още преди конкурса за директор на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ подкрепихме кандидатурата на доказан професионалист, милеещ за развитието на болницата и представил изключително добра програма за управление. За да няма спекулации, че конфликтите са на политическа основа, става въпрос също за член и ексобщински съветник от БСП – д-р Мариус Кирков, каза председателят на Общинския съвет Емил Христов. Така и не стана ясно защо той не получи явно политическо доверие от министъра на правителството на БСП, защото за разлика от избрания кандидат, имаше изпълнима и разумна програма, така че професионализмът му не може да е бил поставен под съмнение. В момента обаче принципалът на проф. Чакърова, назначилото я Министерство на здравеопазването, миналата седмица й демонстрира, че е снело доверието си от нея. При тази ситуация нормалният ход е тя да подаде оставка и да се направи възможното от страна на истински мениджър поне да се спаси каквото е останало от болницата, бе мнението на Христов. Той показа и писмо на ЕVN, което подчертава пред общината абсурдното упорство на болницата от октомври миналата година да не плаща никакъв процент от сметките си електроенергия, а да води дела срещу дружеството, които губи системно.
До момента болницата е платила за адвокатски хонорари и съдебни такси по загубени дела срещу енергодоставчика над 70 000 лв., а най-вероятно и ще продължи да плаща, защото има заведени и негледани още дела, които УМБАЛ не може да спечели и го знае. Дългът към EVN от октомври досега е 1 200 000 лв. На пръв поглед изглежда необяснимо да предпочетеш да плащаш съдебни разходи вместо част от дълговете, но всъщност има смисъл и той е да се крият разходи, за да „излезе“ балансът на болницата горе-долу без големи загуби, коментира Емил Христов.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД