Предлагат червен, жълт и зелен код за спешната помощ

Предлагат червен, жълт и зелен код за спешната помощДо края на месеца ще внесем предложение в здравното министерство за ново и ефективно разпределение на спешните пациенти, което ще въведе ред и правила в работата ни. А не който е по-голям скандалджия, първо при него да отива линейката, заяви д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в спешната помощ. Както е в Италия, тя и колегите й предлагат делението на повикванията да е на три степени - с код "червено", "жълто" и "зелено". В първата група, която е за най-спешните пациенти - т.е. с код "червено", да попадат тези, които нямат пулс, не могат да дишат или са в безсъзнание.
Във втората да са болните с проблем в сърдечносъдовата, дихателната или централната нервна система. А в третата - например пациенти с температура от няколко дни. При първите екипът ще отива веднага, вторите ще ги поема първият освободил се екип, а при болните от третата група може да се стигне до изчакване, каза д-р Кателиева.“
От МЗ пък заявили, че са готови да разгледат промените, щом бъдат внесени. А научното дружество по спешна медицина, оглавявано от директора на "Пирогов" проф. Стоян Миланов, също обеща да даде своето становище.
В същото време стана ясно, че само за няколко дни 5-6 пенсионирани лекари са изявили желание да работят в Центъра за спешна помощ в София. Тепърва обаче документите им ще бъдат разгледани, ще им бъдат представени условията на труд и ще се прецени дали те биха могли да бъдат ангажирани в спешното звено. Идеята за привличане на медици, които са в пенсионна възраст, беше лансирана от изпълняващия длъжността директор на звеното д-р Александър Златанов малко след като пое поста.
Все още се уточнява редът на назначаването на кадрите, провеждат се и разговори с други болници, които са изявили желание да изпратят лекари и сестри в Спешна помощ - София. Освен общински и университетски болници готовност да помогнат са изразили и някои частни болници в столицата. Допълнителните кадри ще включват лекари и медицински сестри. Засега не се обсъжда идеята за ангажирането на още шофьори в ЦСМП, както бе съобщено наскоро.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД