13% от болниците харчат 70% от парите

В момента в България има 408 болници, от които около 50 частни.В момента в България има 408 болници, от които около 50 частни. 13% от болниците в страната обаче харчат 70 на сто от финансовия ресурс на Националната здравноосигурителна каса.
Това заяви в телевизионно предаване лидерът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. В същото време, пари все не достигат - я за лекарства на онкоболни, я за лечение, я за направления, изтъква той.
По думите му няма механизъм, по който лекарите честно да получават добри заплати и затова ги има злоупотребите. На фона на всичко - при 2 милиона българи, които не плащат здравни осигуровки, няма как да излезе сметката на НЗОК, заяви Тренчев.
Проблемът със Спешмна помощ избухва в обществото периодично, когато стане някакъв гаф, коментира д-р Тренчев и посочи, че реално проблеми в тази система има всекидневно, но те не са толкова видими.
Според него системата е останала в състоянието си от времето, когато е имало поликлиники и участъкови лекари. Всичко друго се промени, но този сектор в здравеопазването не е реформиран, смята Тренчев. Лекарите от Спешната помощ в столицата продължават да протестират, но не за пренареждане на модела, а за шефа си д-р Георги Гелев, когото уволниха.
В началото на седмицата КТ "Подкрепа" изпрати и позиция до премиера Пламен Орешарски и председателя на Комисията по здравеопазване към НС д-р Нигяр Джафер, обясни д-р Тренчев. Разписана преди година концепция за реформа в Спешната помощ не визира алгоритъм за извършването й, както и времеви рамки на отделните стъпки. Това придава пожелателен характер и звучи безотговорно, пишат от синдиката до премиера.
Почти 50% от дейността на столичния Център за спешна медицинска помощ е свързана с оказване на медицинска помощ, която следва да се обслужва от лечебни заведения за първична и специализирана извънболнична помощ и не е обект на Спешна медицинска помощ, категорични са от организацията.
Оттам настояват за оптимизиране на вида, броя и разпределението на медицинските екипи за спешна помощ, за въвеждане на система за управление и контрол на качеството, за да подобряване осигуреността на системата със санитарни превозни средства и медицинско оборудване и най-вече ясно определение на обекта на Спешната помощ - нормативна регламентация за дефиниране на понятия "спешност" и "неотложност".
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД